Orice tip de mișcare este eficient: și urcatul/coborâtul scărilor, și parcarea mașinii mai departe de locul unde trebuie să ajungem. Însă, aceste nu trebuie considerat un antrenament în sine. Anca Bucur spune că acestea sunt obiceiuri sănătoase ale unor oameni activi cu un stil de viață sănătos.
Un antrenament, pentru a fi eficient, trebuie să dureze cele 10-20-30 de minute dedicate ție și corpului tău și să fie efectuat într-un echipament potrivit. Te retragi într-un colț al casei, îți iei o salteluță și te concentrezi la exercițiile pe care le ai de făcut, pentru că nu e un tip de mișcare pe care îl facem în mod natural!
Însă este important de știut că trebuie să ne adaptăm echipamentul tipului de antrenament pe care îl facem și să o facem într-o modalitate adaptată nivelului. De exemplu, acum este trendul alergatului în parc. Ori, spune Anca Bucur, este extrem de important pentru a ne menține sănătatea coloanei și a articulațiilor să fim atenți la tipul de încălțări pe care le alegem.
„După ce ne-am ales pantofii de alergare potriviți, ar trebui să o luăm treptat. Dacă nu am mai alergat deloc, nu-mi voi seta un obiectiv să alerg 10 kilometri într-o săptămână”, ne-a spus Anca. Este important să ne ascultăm corpul, să o luăm treptat, să nu fie o alergare de lungă durată sau într-un ritm alert. Putem chiar să alergăm cu un grup, dar trebuie să găsim un grup adaptat nivelului nostru.
Indiferent de tipul de antrenament (acasă, alergare, bicicletă), organismul are nevoie de încălzire și stretching. E important să ne adaptăm echipamentul sportiv pentru a fi potrivit și pentru încălzire. Aceste etape pregătitoare ajută mușchii să se încălzească pentru antrenament sau să-și revină după un antrenament. Exercițiile care ne pregătesc sunt rotirile simple de cap, de umeri, de bazin. Însă, în funcție de tipul de antrenament, putem face și încălzire specifică.