În ultimii ani, vegetarianismul a devenit din ce în ce mai popular, nu doar datorită beneficiilor pentru sănătate, ci și pentru că opțiunile alimentare nu mai sunt atât de limitate. Numeroși sportivi de performanță, precum Mike Tyson, surorile Williams sau Arnold Schwarzenegger, au renunțat la produsele de originie animală și au mărturisit că atât performanțele lor, cât și perioada de recuperare s-au îmbunătățit semnificativ. Am stat de vorbă cu Armando Lungu, fitness coach, pentru a afla părerea unui sportiv despre acest stil alimentar și mai ales cum se împacă el cu sportul.
„Noi avem nevoie de o cantitate de proteine. Bineînțeles că există proteină vegetală, proteină animală. Proteina are în compoziția ei aminoacizi: esențiali și neesențiali. Proteina animală cuprinde toți acești aminoacizi. La proteina vegetală trebuie să știi cum să ți-i calculezi și cum să îi combini ca să ai acel complex de aminoacizi potrivit pentru o bună funcționare. Este mult mai mult de muncă, de studiu, poate mergi la un nutriționist să îți facă un plan alimentar ca să nu ai niște carențe. Există persoane care au tot felul de intoleranțe și atunci e bine să le găsim și să vedem cum ne simțim mai bine. Trebuie să încerci. Te simți mai bine fără carne? Te simți mai bine cu carne? Din punct de vedere al sportului și al proteinei, dacă nu ai timpul suficient, cel mai simplu este cu carne, dar nu consumată în fiecare zi. Ca să fim sănătoși, să și funcționăm, să ne și antrenăm, trebuie să ai undeva la două zile pe săptămână în care să mănânci carne albă”, ne spune Armando Lungu.
Pentru mai multe detalii despre recuperarea sportivilor care au optat pentru un stil vegetarian, dar și care sunt alimentele cu care putem înlocui proteina animală, urmărește interviul realizat de „Ce se întâmplă, Doctore?”.