Conform statisticilor, între 8 și 10 la sută dintre adulți suferă de bruxism. Nici copiii nu sunt feriți de acest fenomen al scrâșnirii dinților: cifrele arată că între 15 și 40 la sută dintre micuți au episoade de bruxism.
„Bruxismul este o afecțiune inconștientă pe care fie o depistează medicul stomatolog, fie sunt atenționați pacienții de către cei apropiați că se confruntă cu acest scrâșnit în timpul somnului. Pacienții își încletează dinții în timpul somnului, ceea ce produce un zgomot.
Există bruxism nocturn, dar și bruxism diurn. Cel diurn este relatat de pacienți ca fiind mai mult o încleștare a dinților, la fel de nocivă și de problematică precum cea care se produce în timpul nopții. Încleștarea dinților este cu atât mai gravă cu cât se face cu mișcări oblice ale dinților.
Pe lângă dinți, sunt mai multe structuri care au de suferit atunci când pacienții au bruxism. În toată masticația noastră, este un complex de structuri care participă. Pot ceda atât dinții, dar și mușchii, articulația, pot apărea dureri de cap. Medicul stomatolog poate vedea la nivelul dinților fisuri, fracturi dentare, leziuni ale smalțului și ale coroanelor vechi pe care le are pacientul ” ne-a declarat asist. univ. dr. Ștefania Iancu, dentist în cadrul Clinicii „Prof. dr. Barbu” din București.
Aflați care sunt cauzele bruxismului și ce soluții propun medicii dentiști din interviul video realizat cu asist. univ. dr. Ștefania Iancu, dentist în cadrul Clinicii „Prof. dr. Barbu” din București!