Atașamentul sigur presupune că acel adult are încredere în el, în lume și în alții, nu evită conflictele și nici nu se agață de partener. Colega noastră, Bianca Poptean, psiholog, ne-a vorbit despre câteva modalități prin care poți și tu să dezvolți atașament sigur în relații.
Prioritizează relația cu tine! Petrece timp singur/singură acasă sau pleacă în călătorii, mergi singur în oraș sau la masă, ai grijă să ai și activități individuale! Atunci când rămânem noi cu noi, orice experiență – mai ales în oraș sau într-o călătorie – ne expune și ne obligă să ne descoperim, să învățăm să stăm cu noi și să înceapă să ne placă de noi.
Întărește-ți încrederea în tine! Află ce te face să te simți sigur pe tine și experimenetează acea senzație pentru a o transforma într-una familiară. Pentru că persoanele cu atașament sigur sunt sigure pe ele. Pe când cei care fac parte din celelalte tipuri de atașament (evitant, anxios sau dezorganizat) nu au această încredere nici în ei, nici în partener.
Conștientizează-ți scenariul de viață, credințele limitative, mecanismele de apărare și supraviețuire pe care ai fost nevoit/nevoită să le dezvolți! Și caută un terapeut cu care rezonezi și lucrează cu el pentru a le înțelege și depăși.
Fii blând/ă cu tine pentru comportamentul anxios sau evitant din trecut! Înțelege că a fost doar o modalitate de a te proteja de suferință! Neurocercetătorii spun că poți trece de la atașament evitant sau anxios la unul sigur, însă primul pas este să conșrientizezi tiparul de atașament pe care îl ai și de ce ai dezvoltat un astfel de tipar de atașament.
Ieși din zona de confort! Încearcă lucruri noi, depășește-ți fricile și limitările! E dificil să ieși din zona de confort, dar doar astfel poți să te vindeci și să ajungi să ai un atașament sigur.
Conștientizează-ți nevoile și limitele! Și onorează-le și împlinește-le în toate relațiile tale: cu familia, cu prietenii și cu colegii.
Înlocuiește gândurile că nu ești îndeajuns de bun/bună cu afirmații pozitive care îți cresc stima de sine!