Când se operează hernia de disc și când nu este necesară operația?

Dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirurgie, Șef Secție Neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, explică legătura dintre simptomele herniei de disc și necesitatea operației.

“Prima dată, apare durerea locală, doare zona respectivă, să zicem cea lombară. În acest caz nu este nevoie de operație. Aici se recomandă fizioterapia, anumite exerciții, medicamente când durerea este puternică. Și pacientul află care dintre aceste metode îi sunt benefice.

Devine problemă chirurgicală dacă durerea din zona lombară coboară pe picior. Aceasta înseamnă că sunt comprimate măduva și nervii. Dar dacă sunt doar dureri locale nu este nevoie de operație. Se poate face fizioterapie, se evită greutățile mari, se poate face un masaj cu o cremă antiinflamatorie. Cei care sunt sensibili la frig se îmbracă mai bine, deci văzând și făcând la fiecare .

Dacă situația se înrăutățește în interior și apare compresiune pe elementele nervoase, atunci fenomenele se amplifică, apar semne în plus. Apare lombosciatica, durerile coboară pe picior, amorțește piciorul, sunt parestezii.

Și, deși nu trebuie să se ajungă la anumite situații, acestea apar: când nervul este comprimat, apare pareza. Dacă o persoană stă cu pareză mai mult timp și îl decomprimăm în timp util, pareza rămâne definitivă. Nimeni dintre medici nu este Dumnezeu ca să sufle peste nerv și să îl invie. Noi decomprimăm nervii ca și chirurgi, dar nu îi putem înlocui deocamdată. Poate în viitor.

Deci primul semn este durerea locală. Când leziunea avansează, trebuie intervenit chirurgical când apare sindromul radicular.

Dacă pentru zona cervicală, nu există încă dureri la mână, se pot face fizioterapie, masaje, exerciții. Dacă durerea e pe mână în cazul herniei cervicale, înseamnă câ apasă pe nervul care inervează mâna. După traiect, îți dai seama clinic. Dar există RMN, CT, electromiografie care spun exact unde este leziunea. Și dacă e compresiune mare pe nervi și medicul consideră că există risc de pareză în viitor, atunci se intervine chirurgical, nu din prima” ne-a declarat în CSID. RO Live dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirurgie, Șef Secție Neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR.

Emisiunea integrală dedicată problemelor coloanei vertebrale poate fi urmărită aici:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ovidiu Grămescu - Medic primar neurochirurgie
Dr. Ovidiu Grămescu este medic primar neurochirurg cu o experiență de 30 de ani și poate fi găsit în Spitalul SANADOR. Domnul doctor este specializat atât în patologia spinală cât și în patologia cerebrală (tumori, traumatisme, hernii de disc lombare sau cervicale, etc.). În cadrul ...
citește mai mult