Căpşunile există în peste 600 de varietăţi şi diferă prin gust, mărime şi textură, iar cel mai mare producător de căpşuni este California, unde se produc anual circa două miliarde de tone de căpşuni.
Acestea sunt folosite ca ingredient-vedetă în îngheţată, gemuri, siropuri, cocktail-uri, prăjituri sau pot fi consumate pur şi simplu proaspete, având un gust răcoritor şi dulceag.
Ca o curiozitate, ştiai că aceste fructe fac parte din familia trandafirului şi că sunt singurele fructe care au seminţe la exterior?
n comparaţie cu merele, portocalele sau bananele, căpşunile au cel mai mare conţinut de nutrienţi, printre aceştia numărându-se vitamina C (doar o porţie – aproximativ opt căpşuni – oferă mai multă vitamina C decât o portocală), potasiul, manganul, folaţii, fibrele şi antioxidanţii (cunoscuţi sub numele de polifenoli).
O porţie de 140 de grame de căpşuni are doar 50 de calorii şi circa 3 grame de fibre, majoritatea solubile, ceea ce face din aceste fructe aliaţi imbatabili contra kilogramelor în plus. De asemenea, fibrele ajută la reducerea colesterolului şi la prevenirea constipaţiei.