La ora actuală, antinconcepționalele orale sunt printre cele mai folosite mijloace pentru a preveni instalarea unei sarcini. Acestea au o eficiență de 99 la sută în prevenirea unei sarcini nedorite, iar alte beneficii pot fi reglarea menstruației, reducerea riscului de cancere ovarian și uterin, tratarea acneei și a endometriozei. De-a lungul timpului, au fost puse în discuție perioada maximă de administrare a contraceptivelor, dar și impactul acestora asupra fertilității.
„Dacă anticoncepționalele sunt pilule microdozate și dacă sunt bifazice, așa cum sunt marea majoritate a pilulelor accesibile pentru oricare vârstă, putem să apelăm la ele pe perioade lungi de timp. Nu este nevoie să facem pauză așa cum se credea sau cum recomandam cu ceva vreme înainte când aveam de-a face cu produse contraceptive cu doze mai mari de hormoni.
Astăzi, pilula contraceptivă este extrem de bine lucrată, gândită, concepută farmacologic. Dozele de hormoni folosite sunt atât de mici încât realizează strict inhibarea ovulației, ceea ce asigură efectul contraceptiv. Ca atare, putem recomanda admnistrarea pilulei contraceptive pe perioade de ani, urmând să recomandăm întreruperea ei nu cu foarte mult timp înainte de încerca să obținem o sarcină. Astfel, cu o lună, două înainte perspectiva unei sarcini, este suficient să întrerupem pilula contraceptivă, urmând ca funcția reproductivă să se reia imediat după oprirea pilulei” spune dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică la Spitalul Clinic SANADOR.