Din păcate, semnele cancerului de colon apar destul de târziu pe parcursul evoluției bolii. Acest lucru se întâmplă deoarece tumorilor cresc lent, în mai mulți ani.
„De cele mai multe ori, o tumoră diagnosticată în stadiu incipient este descoperită întâmplător, la un control de rutină. Semnele cancerului de colon sunt nespecifice, adică nu țin neapărat de cancerul colorectal, ci pot ascunde diverse boli intestinale.
Dacă acestea persistă mai mult de 7 zile și aveți vârsta peste 50 de ani, adresați-vă unui medic specialist gastroenterolog pentru efectuarea unei colonoscopii, pentru a fi exclus diagnosticul de cancer colorectal”, recomandă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală cu supraspecializare în chirurgia colorectală, oncologică, minim invazivă și proctologie în cadrul Institutului We Care Surgery.
Printre semnele cancerului de colon se numără:
În cazul unui pacient cu cancer de colon, analiza de sânge indică o hemoglobină scăzută, ca urmare a unei sângerări la nivelul colonului sau rectului.
În peste 90% din cazuri, această sângerare este una cronică, deci persistă de mult timp. Volumul de sânge pierdut se recuperează prin transfuzie de sânge. Abia ulterior pacientul va fi operat, după ce medicul va avea toate datele necesare.
Mai multe informații puteți afla din intervenția video a medicului Octavian Popescu!