„AMH este o prescurtare care vine de la anti mullerian hormone sau hormonul anti mullerian. În viața intrauterină, acest hormon ajută la diferențierea acelor două sexe, promovează diferențierea către sexul masculin. În viața adultă, nu are un rol. Este doar un marker al rezervei ovariene a unei femei.
O femeie la vârstă fertilă are foliculi ovarieni. Foliculii ovarieni sunt săculeți cu lichid care conțin ovocitele. Acești foliculi secretă și hormonul anti mullerian. Dacă îl detectăm în sânge în cantități mai mari, spunem că femeia are o rezervă ovariană bună, deci are mulți foliculi, multe ovule. Dacă este în cantități mici, atunci discutăm despre insuficiența ovariană. Practic, hormonul anti mullerian ne dă o imagine de la momentul respectiv, despre ce bagaj de ovule mai avem noi în ovare la momentul respectiv. Nu ne spune exact când se produce menopauza, dar ne dă o orientare pentru că există o normogramă cu diverse valori pe vârste. Și dacă suntem cu mult sub media vârstei noastre, înseamnă că menopauza va surveni mai repede.
Dar nu vom putea spune exact când. Menopauza apare atunci când se termină ovulele, numai că ovulele acestea se și consumă într-un anumit ritm. De exemplu, sunt femei care se nasc cu mai puține ovule, dar consumul pe parcursul ciclurilor menstruale este mai mic și atunci vârsta menopauzei nu este cu mult mai devreme.
Sau sunt femei care trăiesc într-un mediu cu multă poluare, fumează, au diverse boli autoimune care afectează ritmul de pierdere a foliculilor. Chiar dacă rezerva ovariană este foarte bună la un moment dat, constatăm că ovulele se pierd accelerat și atunci menopauza poate surveni chiar mai devreme.
Putem să facem primul test pentru a vedea valoarea AMH în jurul vârstei de 25 de ani. Până la 20 de ani nu se recomandă pentru că în perioda dintre adolescență și vârsta fertilă optimă, deci la 20 de ani, AMH iese în mod natural mai mic decât ar trebuie, deci nu ne dă o imagine foarte clară a fertilității.
În general, în jurul vârstei de 25 de ani, când din punct de vedere medical, orice femeie ar trebui să se gândească să aibă un copil, este vârsta optimă când putem face acest AMH. Evident, dacă bănuim sau avem boli precum endometrioza, bolile autoimune, operații pe ovare sau facem tratamente chimioterapice, putem să facem testul AMH mai devreme, sub 25 de ani, dar nu sub 20″ recomandă dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie, expert FIV.