Levotiroxina sodică este substanța activă dintr-un medicament extrem de folosit de către pacienții cu boli tiroidiene. Medicamentul se dă doar cu prescripție medicală, dar poate avea și anumite efecte pe care le descrie medicul endocrinolog Ruxandra Dobrescu.
„Levotiroxina conține hormonul tiroidian fix așa cum îl produce tiroida. Deci structura chimică este identică. Astfel încât nu avem motive să ne așteptăm la reacții adverse, în condițiile în care tratamentul este cel corect și cu dozele potrivite. Cât timp analizele de tiroidă sunt ok, ceea ce dovedește un echilibru tiroidian pe doza respectivă, nu avem de ce să ne așteptăm la reacții adverse.
Dacă însă tratamentul este luat brambura, după ureche, cu doze prea mari, sau dacă este început cu doze prea mari, pot apărea palpitații, o stare de agitație, de neliniște, lucruri cu care organismul în general se obișnuiește. Este bine însă ca tratamentul să fie întotdeauna urmat conform recomandărilor medicale ca să preîntâmpinăm aceste efecte adverse rare.
Cât timp tratamentul este corect inițiat, aceste efecte nu ar trebui să apară deloc. Atunci când apar aceste modificări, trebuie în primul rând verificată doza. Dacă de exemplu apar palpitații care țin o zi, două și apoi se remit, aceasta înseamnă că nu a fost o problemă, ci o modificare prea brutală de doză. Dacă în schimb simptomele persistă, trebuie ca pacientul să revină la medic, trebuie revăzute analizele pentru că poate doza nu este cea potrivită” spune dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog.