Bucătăria ar trebui sa fie un loc sigur și un mediu curat, în care să poți găti în siguranță. Iată ce să faci pentru o bucătărie curată și sigură!
Este important sa mănânci sănătos, asigurându-te că alegi rețete și ingrediente cu un amestec echilibrat de nutrienți. Dar, de asemenea, este important să gătești sănătos, menținând bucătăria și alimentele fără bacterii.
Nu doar alimentele te pot îmbolnăvi
Orice suprafață insuficient curățată și dezinfectată poate fi un loc prielnic pentru dezvoltarea de germeni și bacterii. De asemenea, ustensilele de bucătărie precum tocătoarele, mixere, blendere, roboți de bucătărie pot altera și contamina alimentele preparate.
Iar materialele folosite la renovare pot conține substanțe extrem de toxice.
Iată ce să faci pentru o bucătărie curată și sigură!
Atenție la aparatul de gătit. Cele pe gaz emit substanțe toxice, care pot afecta copiii, mai ales cei cu astm. Apelează la plitele cu inducție, în schimb.
Asigură-te că ai o ventilație bună în bucătărie: un geam deschis, hotă, aer condiționat sau ventilator de tavan.
Atenție la vasele non-aderente. Se pot zgâria ușor și pot contamina mâncarea cu substanțe toxice. Folosește vase de inox, emailate sau cu ceramice.
Instalează un filtru de apă în zona conductelor și unul la chiuvetă, pentru a elimina metalele grele din apă, cum ar fi plumbul sau mercurul.
Alege recipiente pentru depozitare sigure, care au cod 1,2, 4 sau 5 BPA FREE inscripționat pe ele.
Dacă folosești încălzirea la microunde, evită recipientele de plastic sau de metal. Ceramica sau sticla sunt singurele opțiuni sigure.
Tocătoarele din sticlă sau bambus sunt cele mai rezistente la distrugere și la contaminarea cu bacterii. Dezinfectează-le des.
Folosește prosoape de hârtie atunci când dezinfectezi suprafețele de lucru și de depozitare, în locul prosoapelor de pânză.
Spală și dezinfectează săptămânal frigiderul și verifică zilnic temperatura. Nu uita nici de congelator, să fie curățat periodic.
Folosește materiale ecologice când renovezi bucătăria. Anumite materiale compozit pot emite formaldehide, substanțe toxice care pot cauza cancer.