“Guta evoluează în pusee. Este vorba despre crize de durere, tumefacție, roșeață la nivelul articulației inflamate. Localizarea tipică este la nivelul membrelor inferioare. Articulația este extrem de sensibilă la atingere, doare în orice poziție, durerea este cvasipermanentă și invalidantă. Se poate însoți și de semne generale, febră, frisoane.
Primul atac poate fi autolimitat, uneori, se poate remite și fără tratament în aproximativ două săptămâni. Dar este atât de zgomotos încât, cu siguranță, pacientul se va prezenta la medic. Dacă trecem cu bine peste acest atac, este posibil ca ulterior, să apară și altele, în anumite condiții, sub influența unor anumiți factori declanșatori. Atacurile pot fi localizate fie la nivelul aceleiași articulații, fie se pot adăuga alte articulații inflamate.
Poate fi o afectare simetrică la nivelul articulațiilor mici de la nivelul membrelor superioare, foarte asemănătoare cu poliartrita reumatoidă. Pot să apară tofi gutoși în timp, dacă nu este tratată corect. Deci guta se poate croniciza, cu apariția în timp a anumitor complicații: artroze, deformări articulare, pot să apară suprainfecții la nivelul articulației afectate, fracturi pe os patologic, dacă tofii sunt localizați la nivelul osului, litiază renală cu insuficiență renală secundară.
Dacă pacientul este bine informat și instruit, primul lucru pe care ar trebui să-l facă și îl poate face și acasă este să aplice local gheață și să-și administreze un antiinflamator non steroidian. Dar antiinflamatoarele pot avea efecte secundare și pot exista contraindicații. Și atunci este bine ca pacientul să se prezinte la medic din primele 24-36 de ore. Anumite medicații se pot administra numai în acest interval pentru a avea eficiență și pentru a nu prelungi inutil criza“ ne-a declarat dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR.
Toate informațiile despre gută pot fi accesate din emisiunea integrală CSID.RO Live dedicată gutei: