„Primul simptom este durerea. De exemplu, și chisturile funcționale, destul de micuțe, pot să dea o simptomatologie destul de intensă uneori. Aceasta pentru că, odată cu spargerea chistului, nu este numai lichidul din chist care se varsă în cavitatea peritoneală. Există și o mică sângerare locală, iar sângele ste foarte iritant pentru peritoneu. Există și situații în care chistul se sparge și sângerarea intrabdominală nu se oprește. De la locul de ruptură a chistului, există niște vase mici care sângerează. În general, chisturile luteale, acei corpi galbeni care rămân după ovulație, au tendința să sângereze mai mult când se sparg.
Există cazuri mai rare când sângerarea este atât de puternică încât se impune intervenția chirurgicală. Dar de cele mai multe ori, există o durere intensă care trece în câteva ore cu antiinflamator, cu o baie caldă și lucrurile se așează.
O complicație relativ frecventă a chisturilor ovariene este torsiunea ovarului care este o urgență chirurgicală majoră. Trebuie intervenit chirurgical și ovarul trebuie detorsionat într-un interval de maximum 6 ore pentru că altfel ovarul respectiv se necrozează și îl pierdem.
Durerea este foarte intensă, este șocogenă, există tendința către lipotimie, greață și vărsături. În general, se torsionează chisturile ovariene mari, dar nu cele foarte, foarte mari. La cele între 6 și 10 cm în diametru este riscul cel mai mare de torsiune. Cele care au peste 10 cm sunt atât de mari încât nu se mai torsionează. Dar dacă un chist e mai mic de 6 cm, riscul e mai mic” ne-a declarat în interviul video dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie, expert FIV.
Dr. Dorina Codreanu este un medic cu experiență în domeniul ginecologiei, dar și al fertilizării in vitro: este lector și membru al comisiei de examinare pentru formarea specialiștilor în infertilitate și reproducere umană asistată în cadrul programului de pregătire postuniversitară a medicilor specialiști; membru fondator al Societății Române de Medicină Reproductivă; membru activ al Societății Europene de Reproducere Umană şi Embriologie; membru al Societății Americane de Medicină Reproductivă și autor al Ghidului Clinic „Nașterea prematură”.