Există multe provocări în cuplu, tocmai pentru că suntem diferiți, avem experiențe și limbaje de iubire diferite și avem așteptări diferite. E evident că fiecare cuplu se confruntă cu provocări, însă acestea, spune Bianca Poptean, psiholog, sunt cele mai mari.
Rănile din copilărie nevindecate sunt sursa celei mai evidente provocări în cuplu!
Dacă intrăm într-o relație fără să fim conștienți care ne sunt rănile din copilărie, vom fi prea absorbiți de sine și nu vom putea fi conștienți de lumea interioară a celuilalt.
Rănile și trauma din copilărie ne pot face fie indisponibili emoțional, fie detașați, fie preocupați de propria persoană, chiar și inconștient, ceea ce înseamnă că nu putem oferi partenerului ce are acesta nevoie. Dacă nu putem fi atenți și afectuoși cu celălalt, acest lucru va aduce în relație conflict, separare și suferință.
Faptul că trăim într-o societate competitivă și bazată pe comparație este a doua mare provocare în cuplu!
Acest sistem de valori poate interfera cu nevoia de control pe care o aducem cu noi din copilărie, nevoie apărută din lipsa de siguranță pe care am simțit-o în familia în care am crescut. Nevoia de a controla are mare legătură cu dorința de a trăi într-un mediu sigur. Dacă, în copilărie, n-am avut un mediu sigur, prin control încercăm să îl obținem. Mai mult, competiția se răsfrânge și în cuplu: de la capitolul financiar, la succes, la atenția oferită sau primită. În special dacă am trăit într-un mediu competitiv: părinți care ne-au pus în competiție cu alții, sau părinți care erau ei înșiși în competiție unul cu celălalt sau în viața profesională. Dacă am urmat o școală ce avea la bază competiția între elevi sau care prețuia rezultatele și notele ( și cu toții știm că sistemul de învățământ românesc e bazat pe competiție), acest spirit competitiv poate fi mult mai accentuat în cuplu.