Conform Organizației Mondiale a Sănătății, infertilitatea afectează la ora actuală 15 la sută dintre cuplurile aflate la vârstă reproductivă. Conform datelor furnizate de diverse studii, 48 de milioane de cupluri sau 186 de milioane de persoane se confruntă cu infertilitatea. Infertilitatea reprezintă o problemă medicală ce poate afectat atât aparatul reproductiv feminin, cât și pe cel masculin. Infertilitatea reprezintă de fapt incapacitatea de a obține o sarcină după cel puțin un an de contacte sexuale regulate, neprotejate.
„Dacă vorbim despre infertilitatea conjugală, deseori, membrii cuplului dau vina unul pe celălalt. Niciodată, într-o astfel de situație, nu căutăm un vinovat. Aș vrea ca toată lumea să renunțe la ideea de vină, de culpă. Întotdeauna, noi, medicii, căutăm o cauză, nu o vină. Și cu ajutorul tehnologiei și al lui Dumnezeu, putem să rezolvăm problemele.
În urmă cu mai mulți ani, predominau cauzele feminine în infertilitatea unui cuplu. Însă, în ziua de azi, procentele s-au egalat. Așa că nu putem spune dacă prevalează problemele feminine sau cele masculine. Cauzele sunt în proporție de 50 la sută la parteneră și de 50 la sută la partener.
Faptul că un cuplu își dorește un copil la o vârstă din ce în ce mai înaintată este una dintre cauzele problemei. O altă cauză a infertilității o reprezintâ bolile cu transmitere sexuală. Desigur, există și alte cauze precum cele hormonale sau boli din copilărie precum oreionul. La bărbați, oreionul din copilărie poate să genereze o patologie de spermatogeneză” ne-a declarat în CSID.RO conf. dr. Nicolae Poiană, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în competențe în tratamentul infertilității și în reproducerea umană asistată.