Sunt multe teorii de parenting care ne fac să ne simțim vinovați și să avem impresia că sigur nu facem ceva bine, oricât de mult ne-am strădui. Așa cum sunt și părinți care încă mai cred în teoria că au făcut copii “pentru a le fi sprijin la bătrânețe”. Sau pentru a avea, de fapt, un companion. Dr. Coralina Chiriac, psihoterapeut integrativ și formator ARPI ne-a vorbit despre calitățile unui părinte bun.
Cele mai importante „materii” la care ar trebui să fie „examinat” oricine înainte de a deveni părinte sunt, în viziunea Coralinei Chiriac, empatia și compasiunea. Empatia față de cel mic și compasiunea atât pentru copil, cât și pentru el însuși, ca părinte.
Sunt multe teorii de parenting, cărți care te învață când și cum să hrănești copilul, de exemplu. Este însă important ca un părinte să se servească de intuiția sa profundă. De aceea e nevoie de empatie. Să citească teoria, dar să aplice doar acele sfaturi cu care rezonează, ținând cont de empatie și compasiune pentru cel mic.
Dr. Coralina Chiriac recomandă să nu luăm ca literă de lege ce se scrie în cărți sau se spune la cursurile de parenting. Ci să selectăm doar acele sfaturi potrivite pentru nevoile copilului nostru și pentru noi. Relația dintre copil și părinte este foarte profundă, foarte intimă. De aceea doar noi, ca părinți, încercând și văzând ce i se porivește mai bine copilului nostru, putem ști. Nimeni altcineva!
Ar fi minunat să nu uităm de compasiune și pentru noi, ca părinți! Pentru că e foarte dificil în mod real să creștem un copil perfect sănătos, ținând cont de provocările vieții reale, de zi cu zi.
Ar fi minunat să putem să îi oferim copilului nostru educația pe care noi n-am avut-o și timp de calitate. Dar, uneori, nu putem. Așa că e nevoie să fim blânzi și cu noi înșine!