Excesele alimentare şi sedentarismul sunt principalele cauze ale acumlării kilogramelor în plus. De asemenea, să nu uităm de încetinirea naturală a metabolismului pe măsură ce înaintăm în vârstă, consecinţa putând fi îngrăşarea, deşi nu consumăm calorii în plus.
De asemenea, excesul de alcool poate genera depozite mari de grăsime în zona abdominală. La fel şi consumul mare de dulciuri şi de băuturi cu mult zahăr.
Aşadar câte cauze dovedite de îngrăşare există, tot atâtea încercări de slăbire, diete care mai de care mai restrictive şi iniţiative personale care nu tot timpul dau rezultate.
Una dintre tendinţele actuale în materie de slăbire este renunţarea la carbohidraţi şi adoptarea unor regimuri bazate pe proteine şi grăsimi. Este adevărat că toate dietele de slăbire conţin recomandări în privinţa renunţării la dulciuri concentrate, produse făinoase şi alcool.
Însă există şi regimuri mai drastice care mizează doar pe proteine şi grăsimi. Este adevărat că aceste diete permit consumul de legume şi frunze verzi, surse de carbohidraţi şi fibre, însă nu întotdeauna acestea se pot menţine pe termen lung.
Un subiect mult discutat în ceea ce priveşte consumul de carbohidraţi îl reprezintă fructele, surse bune de glucide naturale, de fibre solubile şi însolubile. Multe persaone cred că trebuie să renunţe cu totul la fructe, însă specialiştii în nutriţie spun doar că acestea trebuie consumate în cantităţi adaptate obicetivelor urmărite prin slăbire, dar şi activităţii fizice.
Astfel, fructele pot fi consumate la gustare, mic dejun sau ca desert, însă trebuie păstrată măsura în privinţa cantităţilor. Şi dulciurile pot fi consumate ocazional, însă e de preferat ca acestea să fie cât mai simple şi să fie corelate cu activitatea fizică din ziua respectivă.
În inteviul video realizat cu Cori Grămescu, coach de lifestyle şi nutriţie, am stat de vorbă despre carbohidraţi şi despre motivele pentru care aceştia nu trebuie eliminaţi din regimurile alimentare de slăbire şi menţinere.