Sezonul cald vine cu noi provocări: de data aceasta în privinţa siluetei. Prima apariţie pe plajă, în costum de baie, trebuie să fie remarcabilă şi, cum orice femeie îşi doreşte să arate impecabil şi să fie o prezenţă plină de graţie, încep preocupările pentru felul în care arătăm. Dieta şi sportul joacă un rol important atunci când vorbim de siluetă, iar posteriorul se numără printre ”principalele atracţii”. Dar ce facem cu femeile care nu au timp să ajungă la sală, dar îşi doresc să aducă o îmbunătăţire în acest sens? Am stat de vorbă cu Mădălin Pahonţu, coach la Bodyshape Transformation, care ne-a arătat 5 exerciţii ideale pentru posterior, care pot fi lucrate acasă. Nu este nevoie de mari investiţii şi, uneori, ne putem folosi chiar de lucrurile pe care le avem în dormitor.
”Putem să folosim diferite accesorii din casă. De exemplu, putem folosi un scaun, nişte sticle cu apă şi putem avea o investiţie în echipamentele sportive de la o investiţie minimă pe care putem să nu o băgăm în seamă, până la o investiţie mare în funcţie de ce dorinţe avem în momentul respectiv. Nu avem nevoie de foarte multe lucruri dacă vorbim de echipamentele de functional pe care le putem găsi în magazin. Cu o salteluţă, o pereche de gantere sau de kettlebells putem să avem un antrenament complet”, sugerează Mădălin.
Pentru că în ultima perioadă ne-am tot lovit de tot felul de challenge-uri care presupun schimbarea sau îmbunătăţirea aspectului corpului, nu am ezitat să-l întrebăm pe Mădălin ce părere are despre exerciţiile de tipul 30 Days Challenge, provocare care presupune efectuarea aceluiaşi exerciţiu timp de 30 de zile, dar la o intensitate din ce în ce mai mare, cu repetări mai multe pe fiecare zi. Aşadar, funcţionează sau nu?
”Acest challenge urmăreşte practic progresul strict pe acel exerciţiu. Dar dacă într-adevăr vrem o siluetă de invidiat trebuie să ne axăm pe un antrenament corespunzător, plus o alimentaţie corespunzătoare. Una fără cealaltă nu ne ajută foarte tare”, explică antrenorul de fitness.
Trebuie să recunoaştem că multe dintre noi (sau, de ce nu, poate chiar nouă ni s-a întâmplat) am întâlnit femei care şi-au făcut un abonament la sală, îşi doreau să obţină un posterior de invidiat, dar renunţau pentru că nu ajungeau la rezultatele la care visau. Mădălin ne explică în această situaţie cum le putem face pe femei să înţeleagă că astfel de rezultate necesită mult mai mult efort.
”Indiferent de obiectiv şi indiferent dacă vorbim despre bărbaţi sau femei, răbdarea este punctul cheie şi fără răbdare nu vom ajunge la obiectivul pe care ni l-am propus. Trebuie să urmărim întotdeauna progresul, fie că este vorba de creşterea masei musculare sau de scăderea ţesutului adipos, de definire şi de a obţine o siluetă de invidiat. Trebuie să urmărim în primul rând progresul, pe lângă progresul din timpul antrenamentului, adică ce înseamnă o repetare în plus sau o greutate oricât de mică în plus, pe care o numim progres în momentul respectiv, până la o poză de tipul before and after în care vedem excat punctul din care am plecat şi vedem exact punctul în care ne aflăm. Acest lucru ne ajută destul de mult”, explică Mădălin.
Atunci când vorbim de posterior, rezultatele cu siguranţă nu apar în câteva zile sau în câteva săptămâni, dar din păcate nu există nici nu interval concret în care să ştim când ajungem să ne bucurăm de un posterior ferm, bombat, pentru că ”sunt diferiţi factori care influenţează acest lucru, de la geneticul fiecărei persoane, până la modul de antrenament, de alimentaţie, iar toate cumulate ajung la un rezultat final”.
Atunci când planificăm o vacanţă, nu ţine doar de călătoria în sine, de achiziţionarea biletului şi stabilirea programului, ci şi de dietă. Multe femei aleg de cele mai multe ori ca înaine de a pleca în vacanţă să ţină o dietă care să le ajute să slăbească foarte mult, într-un timp cât mai scurt. Ce facem atunci când ajung în vacanţă şi încep să mănânce mult şi năsănătos, revin la vechile obiceiuri şi încearcă să stea cât mai aproape de aceste tentaţii, nu să se îndepărteze? Mădălin ne explică acest fenomen şi, în plus, ne învaţă ce ar trebui să căutăm în meniul restaurantului atunci când suntem în vacanţă, pentru a mânca sănătos.
”În primul rând, în cazul acesta apare efectul yo-yo, ceea ce înseamnă că o persoană slăbeşte mult, se pregăteşte pentru o vacanţă, o nuntă, un eveniment şi în momentul în care a ajuns la obiectivul pe care şi l-a propus, dă iama în alimentele pe care le-a evitat în acea dietă. Organismul fiind obişnuit cu o alimentaţie severă, drastică, automat acumulează, dar sub formă de ţesut adipos. Dacă avem o dietă echilibrată, chiar şi atunci când mergem în vacanţă, putem să evităm kilogramele în plus pe care nu ni le dorim având un singur fel de mâncare la masă, chiar dacă mergem într-o ţară sau într-un oraş în care nu am mai fost şi avem întâlnim alimente pe care nu le-am mai mâncat.
Putem alege un singur fel de mâncare la masă, putem avea ”masa de trişat”, dar atenţie, este ”masa de trişat”, nu ”ziua de trişat” în care să mâncăm tot ce apucăm cu gândul că am slăbit şi am ajuns la greutatea pe care ne-am propus-o. La restul meselor putem avea o farfurie compusă din proteină, la fiecare masă nu trebuie să lipsească legumele, iar în prima parte a zilei ne putem bucura de alimentul pe care dorim să-l consumăm în acea vacanţă”.
Chiar dacă multe persoane optează pentru vacanţele all inclusive, iar tentaţiile la masă sunt din ce în ce mai mari, ”mai mult nu înseamnă neapărat mai bun. Înseamnă o varietate mai mare de alegeri, de alimente şi trebuie să avem grijă cum le combinăm şi să nu facem exces, pentru că ne întoarcem la viaţa de dinainte de vacanţă şi tot noi o să ne luptăm cu kilogramele în plus şi tot nouă o să ne fie greu să scăpăm de ele”, conchide antrenorul de fitness.