Invitații emisiunii CSID.RO Live din 2 decembrie sunt:
Emisiunea este moderată de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, Doctore?”.
Conf. univ. dr. Marcian Manu, medic primar chirurgie urologică, Șef Secție Urologie, Spitalul Clinic Sanador : „Nu vorbim acum numai de litiaza renală. Ea poate fi în altă parte a aparatului urinar, nu doar la rinichi, deci vorbim de litiaza urinară. Apar cam 300-400 de cazuri noi, pe an, la o sută de mii de locuitori. Din punct de vedere al frecvenței, este mai frecventă la bărbați, iar cauzele sunt de mai multe tipuri:
Conf. univ. dr. Marcian Manu, medic primar chirurgie urologică, Șef Secție Urologie, Spitalul Clinic Sanador : Primul lucru pe care trebuie sa îl știm, în colica renală, durerea violentă se tratează invers decât ar gândi toată lumea. Omul trebuie să bea puțin. El ar avea o presiune mai mare în rinichi , dacă ar beam multe lichide, și durerea se va amplifica. Trebuie să fim însetați în colica renală.
Trebuie să tratăm cauza care a dus la formarea pietrelor. Acele pastile magice care topesc pietrele sunt niște minciuni și niște șarlatanii. O piatră nu poate fi topită cu niciun medicament.
Conf. univ. dr. Marcian Manu, medic primar chirurgie urologică, Șef Secție Urologie, Spitalul Clinic Sanador :
ESWL – este o metodă care nu presupune nicio incizie, se face cu o aparatură specială, pe care o avem la Sanador, prin care putem să localizăm și să distrugem piatra cu niște unde din afară.
Endoscopie – se face fără bisturiu. Vom intra împotriva fluxului urinar, putem rezolva prin laser.
Putem să intrăm în rinichi pe cale trans-renală, cum se întâmplă laparoscopie. Este o metodă mai puțin folosită.
Operațiile clasice nu au dispărut din arsenalul nostru, de asemenea.
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie: Stresul împiedică fertilitatea. În sarcină, nivelurile de cortizol sunt mari și ajută la formarea plămânilor fetali. În viața normală, de negravidă, cortizolul face rău, împiedică fecundația.
Le recomand doamnelor să facă sport pentru că secreția de endorfine ajută mult. Stresul de zi cu zi este somatizat, femeile îl percep la toate organele lor.
O secreție mare de cortizol împiedică secreția de progesteron. Ele vor ajunge, de asemenea, la vergeturi. Dozele mari de cortizol sunt de 5 ori mai mari ca la o negravidă, iar în cazul acestora se ajunge la vergeturi.
Teodora Bahnă, psiholog : „Nu putem vorbi de emoții pozitive și stres. Stresul psihologic apare când organismul este copleșit de emoții neplăcute.
Stresul psihologic este o reacție fiziologică și emoțională care provoacă niște trăiri negative, care depășesc capacitatea noastră de reglaj. Putem să simțim furie, frustrare, dezamăgire și acestea pot duce la stres.
Stresul cronic apare când acesta persistă o lună. Ne dăm seama după cum ne simțim. Dacă suntem într-o situația conflictuală relațională sau stresați la serviciu.
Exercițiile de conștientizare și de prezență (mindfulness) ne pot ajuta să ne dăm seama dacă suferim de stres cronic.
Există câțiva factori în copilărie care ne vulnerabilizează în viața de adult: conflictele din familie, de exemplu. Putem să rămânem sensibili la anumite tipuri de situații.”