Invitații emisiunii CSID.RO Live din 25 ianuarie, emisiune moderată de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?” au fost : Dr. Valentina Boantă, medic specialist medicină de familie, Clinica SANADOR Floreasca și Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie, Spitalul Clinic SANADOR.
Dr. Valentina Boantă, medic specialist medicină de familie, Clinica SANADOR Floreasca: „Analizele de laborator sunt foarte importante pentru că pun în evidență starea de sănătate și de boală a unui pacient la un anume moment, monitorizează tratamentul cu diferite medicamente, pot pune în evidență stadiul incipient al unei boli și împreună cu alte investigații putem să avem o radiografie completă a stării de sănătate a unui pacient. ”
„Avem o listă cu aproximativ 30 de analize. Printre acestea se numără: hemoleucograma, VSH, glicemia, ureea, funcția hepatică( TGO, TGP), bilirubina directă, indirectă, sideremia, calciul, electroliții: sodiu, potasiu, magneziu și nu în ultimul rând: proba de urină și helicobacter pylori.”
„Femeile trebuie să facă examenul ginecologic Babeș Papanicolau anual și hormonii tiroidieni.”
Pacientul trebuie să vină dimineața și pe nemâncate la analize, amintește dr. Valentina Boantă.
„Constatăm în ultima vreme multe cazuri de diabet. Recomandăm ca pacienții să meargă regulat la medic”, menționează medicul.
Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie, Spitalul Clinic SANADOR: „Afecțiunile urologice sunt un subiect tabu pentru bărbați, acest lucru apare din cauza lipsei de educație, de teamă legată de analize, de neîncrederea în sistemul medical sau alte cauze. ”
„Accesul la internet este relativ simplu și pacientul beneficiază rapid de informații, în acest secol.”
„Prevenția în cancerul de prostată presupune o evaluare anuală la medicul urolog sau la medicul de familie. Testul PSA poate fi recomandat de medicul de familie. Si ecografia de aparat urinar e recomandată.”
„Bărbații trebuie să vină la urolog după 50 de ani. De aici, noi medicii urologici, sfătuim pacientul să vină anual, Simptomatologia în cancerul de prostată poate fi înșelătoare, de aceea e recomandată prevenția.”
„Cancerul de prostată poate fi depistat în stadiile în care nici nu se simte un nodul prostatic, cu ajutorul testului PSA. E foarte important ca pacientul să vină la medic de la primele simptome sau să înceapă să facă analizele specifice după vârsta de 50 de ani”.