Temele și invitații emisiunii CSID.RO Live din 25 mai, orele 17.30 sunt: importanța recoltării de celule stem la naștere cu Dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie și simptome și tratament în accidentul vascular cerebral cu: dr. George Burlacu, medic specialist medicină de urgență, SANADOR și dr. Dan Benția, medic primar neurochirugie, SANADOR.
Partenerii emisiunii CSID.RO Live din 25 mai sunt Cord Blood Center și SANADOR.
Dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie: „Celulele stem se găsesc în sânge, în măduva osoasă, sau țesuturile perinatale. Țesuturile perinatale, si aici mă refer la recoltarea de sânge din țesutul ombilical și noutatea este recoltarea placentei. Acestea sunt cele mai bune țesuturi pe care putem sa le recoltam, iar placenta conține tot mai multe celule, care pot fi folosite într-o mulțime de terapii”.
„Placenta prezintă două membrane care formează țesutul placentar. Dacă ne referim la tipurile de celule stem pe care le găsim în placenta sunt mult mai multe decât cele din cordonul ombilical. De exemplu, pot fi folosite în tratamentul bolilor hematologice și oncologice. Există, de asemenea, celulele care pot să regenereze vase de sânge. Celulele natural killer sunt folosite în tratamentul bolilor hematologice maligne, se pare că pot să omoare tumorile.
Celulele stem se folosesc în tratamentul a peste 80 de boli: leucemii, limfoane, mieloame. Pot fi folosite în anemii, talasemie, tulburări metabolice, dar și în cazul a diverse tipuri de cancer. Diabet, scleroza multiplă, boala Parkinson ar putea fi tratate cu celule stem.”
„Se pot recolta și la nașterea vaginală sau cea prin cezariană. Aceasta este foarte sigură”, spune medicul.
„ Cord Blood Center e prima bancă de celule stem din România, are o tradiție de peste 16 ani. Acum 12 ani am recoltat celule stem pentru copilul meu, tot cu ei. Avantajul acestei bănci de celule stem este că oferă recoltarea tuturor țesuturilor perinatale, adică pe lângă recoltarea de sânge din cordonul ombilical și de fragment de țesut ombilical, se poate recolta și placenta”, spune dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie.
Frații sunt compatibili din punct de vedere genetic, iar aceste celule pot fi folosite în caz de compatibilitate genetică.
Dr. George Burlacu, medic specialist medicină de urgență, SANADOR: Semnele de AVC implică pierdere bruscă a stării de conștiență, urmată de o mână, un picior amorțit. Poate fi gura strâmbă, fața strâmbă, pacientul nu poate să rostească cuvinte. Dacă avem aceste semnale, sunăm la ambulanță.
E bine să ajungem până în 4 ore, 4 ore jumăte de la debutul simptomelor, în funcție de antecedentele pacienților se poate administra tromboliză, un medicament anticoagulant, însă acesta are și riscuri. Tratamentul necesită o echipă multidisciplinară.
Beneficiile tromoblizei sunt maxime. Pacientul se recuperează complet, într-o oră. Uneori nu se recuperează complet. Rezultatele sunt deseori foarte bune. Cel mai mare risc este de sângerare, de aceea nu toate persoanele pot primi acești pacienți.
Medicația pentru AVC consta în tratarea a factorilor de risc: aspenter, antitrombotic, acesta este mai mult adjuvant.