Invitații emisiunii CSID.RO Live din 25 noiembrie, 18.15, sunt:
Emisiunea este moderată de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, Doctore?”.
Dr. Mona Zvâncă, medic primar obstetrică-ginecologie: Diversele afecțiuni ale aparatului genital, atât feminin, cât și masculin, sunt deosebit de importante în echilibrul și bunul mers al unei relații.
Aceste afecțiuni se pot referi la 2 aspecte: cele care afectează femeia și îi activează starea de bine și aici avem multe dintre problemele care se referă la menstruație (dacă este prea abundentă sau cu dureri), în al doilea rând sunt diverse patologii tratabile care dau dureri în general sau la contactul sexual (endometrioza, fibroame) și în al treilea rând ar fi afecțiunile care interesează ambii parteneri: bolile cu transmisie sexuală.
Dr. Mona Zvâncă, medic primar obstetrică-ginecologie: Când vorbim despre infertilitate vorbim de un cuplu care nu mai este un cuplu tânăr, în sensul cunoașterii. Infertilitatea reprezintă eșecul obținerii unei sarcini la mai bine de un an de încercări.
Infertilitatea e o problemă de cuplu, nu trebuie să dăm vina pe unul dintre parteneri pentru acest lucru.
Trebuie cunoscute cauzele infertilității: una dintre cele mai frecvente cauze sunt bolile cu transmisie sexuale, iar majoritatea dintre acestea pot fi prevenite prin prezervativ.
Dr. Bogdan Gușanu, medic primar urologie: Potrivit unei statistici, 800.000 până la un milion de bărbați suferă sau au suferit de disfuncție erectilă în România. Există o stratificare în funcție de vârstă: la bărbatul tânăr este disfuncția psihogenă și cele legate de bolile cu transmisie sexuală care pot duce la afectarea glandei prostatice.
Odată cu înaintea în vârstă, prevalența bolilor este alta și apar cauzele organice, când circulația de la nivelul organului genital începe să sufere.
Aceasta ține de stilul de viață, de dietă, de exemplu un nivel crescut al colesterolului poate duce la scăderea diametrului vaselor mici de sânge care asigură suportul erecției. Diabetul zaharat afectează, de asemenea, circulația sângelui.
Începând cu trecerea spre vârsta a treia, intervin și alte probleme.
Dr. Bogdan Gușanu, medic primar urologie: Aș vrea să trag un semnal de alarmă: foarte mulți bărbați tineri când aud ca au prostatită cronică sunt contrariați, pentru că, în concepția populară, prostata afectează doar bărbatul în vârstă. Obiceiurile sexuale ale vremurilor și-au spus cuvântul aici.
Sfatul meu pentru bărbații tineri ar fi să dea o atenție sporită sănătății prostatei, astfel că cea mai mică problemă a modului în care urinează să-și pună problema că ar putea fi o problemă a prostatei care le-ar putea afecta viața sexuală.
Lector univ. dr. Maria Tănase Mânzat, psihanalist IAAP, psihoterapeut analist formator: Sexualitatea e ceva foarte greu și complicat și foarte personal. Psihicul, din păcate și din fericire, este extrem de divers. Ceea ce reprezintă pentru o persoană sexualitate poate fi exact opusul pentru o altă persoană. Cele mai mult probleme rezidă de aici, ce este pentru mine sexualitatea mea și ce este pentru el sexualitatea lui.
Ne dăm seama prin introspecție: Ce cred eu despre sexualitate, ce reprezintă pentru mine. Astfel ar putea să-și dea seama ce înseamnă.
Contează ce ne-au spus părinții. Dacă o mamă îi spune fetei „Toți bărbații vor numai sex”, ea va crește crezând acest lucru.
Familia este primul strat. După aceea, este tot ce învățăm. Astăzi, tinerii se educă mai mult din social media decât din familie.
Lector univ. dr. Maria Tănase Mânzat, psihanalist IAAP, psihoterapeut analist formator: Traumele influențează dimensiunea afectivă dintr-o relație. Tiparele sunt importante pentru că noi preluam tipare. Învățăm foarte multe tipare, fără să știm că le învățăm, de exemplu relația dintre mama și tata.
Primul sfat pentru un cuplu la început este a fi deschiși pentru a fi diferit. În cupluri se întâlnesc doua universuri complet diferite. Femeile chiar sunt diferite față de bărbați și bărbații chiar sunt diferiți de femeie, fără vreo ierarhie.
Al doilea sfat ar fi să fie deschiși către comunicare. Ele sunt legate. Pentru a cunoaște diferitul, am nevoie sa vorbesc cu omul, să-mi explice el.