Invitații emisiunii CSID.RO Live din 26 septembrie, 17.30, sunt: Dr. Mihaela Sebeni, medic primar radiologie-imagistică medicală, SANADOR și dr. Ștefan Voiculescu, medic primar chirurgie generală, Coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR. Moderatoarele emisiunii sunt Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”
Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar chirurgie generală, Coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR: E un impact interesant al mediei care a făcut să fie conștientizată această problemă. Avem tinere la care riscul este scăzut sunt disperate și doamne în vârstă care nu au nicio treabă. Primim cancere cu stadii avansate. 4 din 5 femei vor scăpa. Dacă ajung târziu presupune un tratament mai lung, mai costisitor.
Cancerul la sân este foarte frecvent. 12% din femei vor face cancer la sân. Există o mare multitudine de cancere de sân. Cel mai comun este cel ductal, în 70% din cazuri, care la rândul lui are multe variante. Fiecare caz e o nouă bătălie.
Medicul a vorbit despre importanța consulturilor clinice periodice, nu doar de realizarea unor investigații precum RMN și ecografii, întrucât acestea au nevoie de o interpretare.
Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar chirurgie generală, Coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR: Pacientele cu implanturi mamare se urmăresc mereu: Le-am scos doar tumor și am lăsat implantul. E o boală pe care o vindecăm, dar care lasă niște urme adânci. Dacă am o tumoră mică, cu atât mai bine. Radioterapia, când este cazul și chimioterapia. Tratamentul hormonal este important. Avem mentalitatea ca biopsia împrăștie cancerul, din păcate.
Dr. Mihaela Sebeni, medic primar radiologie-imagistică medicală, SANADOR: Toate cazurile sunt personalizate. Ținând cont că nu avem un program național de screening, ne orientăm după pacient. Dacă nu sunt probleme, încercăm să facem o mamografie la 2 ani. Eventual, între aceștia, o ecografie, care este mai ușor de suportat.
Mamografia cu tomosinteza este o investigație care oferă o imagine foarte clară a sânului, inclusiv în cazul sânilor denși. În cazul acestei mamografii, nu se mai face compresia atât de mult ca la mamografia clasică.
Nu începem cu mamografia la persoanele tinere orice risc ar avea. Începem cu ecografia.
Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar chirurgie generală, Coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR: Niște cancere ce apar la tinerețe sunt mai rele decât cele care apar la vârsta a treia. O persoană tânără riscă să facă forme rele, cum ar fi cancerul triplu negativ. Dacă chirurgia nu se poate face, nu rămâne decât chimioterapia. Nu pot folosi terapia hormonală sau terapia imunologică.
Metastazele în cancerul de sân, nu sunt neapărat o condamnare în cancerul la sân.