Invitata emisiunii este dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR. În cadrul emisiunii moderate de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”, medicul va răspunde la cele mai importante întrebări legate de gută:
Dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR: Guta este cea mai comună boală a articulațiilor. Apare atunci când concentrația serică a acidului uric este prea mare. Poate fi considerată o afecțiune metabolică.
Acidul uric este produsul final al purinelor. Sursa principală alimentară fiind reprezentată de carne, pește sau alimente bogata în fructoză. Atunci când există un defect în eliminarea renală a acestuia apare hiperuricemia, aceasta poate duce la inflamație locală. Articulațiile memebrelor inferioarele sunt cele mai afectate.
Guta evoluează în pusee, adică crize de durere, tumefacție, însoțită de roșeață la nivelul articulației afectate. Articulația este extrem de sensibilă la atingere, pot apărea febră, frisoane. Dacă primul atac poate fi și autolimintat, se poate remite și fără tratament, dar este atât de zgomotos, astfel încât pacientul se va prezenta la medic.
Dacă pacientul este bine informat și instruit primul lucru pe care poate să-l facă este să aplice gheață local și sa ia un antiinflamator, dar pastilele pot avea efecte adverse, astfel că e important ca pacientul să se prezinte la medic în primele 24 de ore de la apariția simptomelor.
În criză nu administrăm medicamente pentru scăderea acidului uric pentru că acestea pot înrăutăți criza. Tratamentul trebuie întotdeauna condus de medic.
Hipertensiunea arterială, dislipidemiile, diabetul zaharat, obezitatea – aceștia sunt factori de risc ai gutei. De regulă pacientii cu hiperuricemie, în următorii ani vor face gută.
Urmărește videoclipul pentru interviul complet.