Dr. Carmen Dincă: „Cel mai mult ne întâlnim cu enterocolita acută, atunci când ne confruntăm cu cel puțin 4 episoade diareice. Poate să înceapă cu greață și vărsături, dureri abdominale și chiar febră. Canicula afectează calitatea alimentației, precum: carnea, peștele, fructele de mare, iaurturi, consumul de prăjituri cu cremă. Ele pot fi contaminate cu diferite bacterii: salmonela, listeria etc.”
„Trebuie sa oprim diareea și să tratăm cauza acesteia: fără crudități – excepția face banana – alimentele trebuie să conțină sare, e importantă hidratarea. Se pot administra probiotice, medicamente care conțin argilă.”
„ Trusa de vacanță ar trebui să conțină antitermice, termometru, anthistaminice, antidiareice, săruri de rehidratare, soluții dezinfectante, plasturi, comprese, substanță antiseptică. Nu este de neglijat protecția solară, pentru înțepăturile de insecte”, precizează medicul.
Otilia Mantelers, psiholog și specialist în parenting, despre activitățile copiilor în vacanță: „Ce e frumos e să mergem afară, să mergem în parcuri de aventură, să mergem la călărit, să facem ceva în natură și cu animale. Este o reîncărcare care face foarte bine sistemului nervos și e la îndemâna oricui.
Până la 3 ani, contactul cu alți copii nu e cel mai important factor în dezvoltarea lor, ci este contactul cu mama și cu tata. Apoi, ei învață mult despre ei din interacțiunile cu ceilalți.”
„Plictiseala este practic o stare în care nu simți nimic, nu te bucură nimic, este deconectat. Când copilul se plictisește, e bine să intervenim și să ne conectăm cu ei într-un fel. Pe de altă parte, e bine și să lăsăm copiii să se plictisească și să găsească ceva de făcut. ”, spune Otilia Mantelers.
„Până la 3 ani, bunicii pot ajuta părinții în creșterea copiilor, dar să nu fie persoana principală de atașament a copilului. Copilul are nevoie de contactul cu mama si tata. O săptămână, două e în regulă.
În cazul copiilor mai mari, aceștia pot fi lăsați pentru o perioadă mai lungă la bunici.”
Dr. Mihai Craiu: „Nu tot ceea ce le pare părinților o viroză respiratorie este neapărat. Părinții când se confruntă cu un copil ce face febră se gândesc la infecție. În momentul de față, există un număr mare de boli cu febră și respiratorii, mai mare decât anul trecut prin vremea asta, dar și mai mare decât cu un an înainte de pandemie.
Asta se întâmplă pentru că a scăzut nivelul de anxietate, toată lumea iese în parc. Al doilea este o schimbare ecologică, s-a schimbat circulația virusurilor respiratorii datorită măsurilor epidemiologice care au fost luate. Avem acum o mulțime de copii cu infecție cu virusul care afecta copii iarna, între decembrie și martie. E un virus de iarnă, ca gripă.”
„Cel mai important e să nu contribui în plus la disconfortul copilului: când vede un părinte panicat, se poate speria. Ar trebui să ne păstrăm calmul, să verificăm temperatura și să utilizăm un antitermic uzual și să așteptăm măcar o jumătate de oră, o oră. Excepție fac copiii cu convulsii sau foarte somnolenți.”
Dr. Mădălina Stan Ilie: dieta bogată în grăsimi, în carne roșie predispun la formarea cancerului colorectal, lipsa de vitamina A, vitamina C. Pe lângă aceștia sunt și factorii genetici.
Din păcate, majoritatea au o preconcepție greșită, când aud de colonoscopie se gândesc la ceva dureros, noi facem cu sedare, e complet nedureroasă. Ea înseamnă vizualizarea cu ajutorul unei camere a întregului colon. Prevenim transformarea polipilor în cancer.
De la 45 de ani, orice persoană ar trebui să vină la o colonoscopie. Ar trebui repetată din 10 în 10 ani. Dacă pacientul prezintă un factor de risc, atunci ar trebui la 1-2 ani. Depinde de condiția predispozantă pe care o are pacientul.
„Chiar și la 20 de ani am avut pacienți cu cancer de colon”.
„Cel mai important simptom este sângerarea. Dacă pacientul are scaun cu sânge, ei trebuie să ajungă la medic. Pe lângă sângerare, ar fi durerea cronică, diareea, anemia, oboseala cronică, vârsta peste 50 de ani.
Cel mai mult contează dieta: ar trebui un regim sărac în carne roșie, evitată carnea procesată, ar trebui introduse în dietă fructe, legume, cereale integrale și efectuarea de exerciții fizice.”