Invitații emisiunii CSID.RO LIVE din 6 mai, moderată de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”, sunt: dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog, dr. Oltjon Cobani, medic primar chirurgie plastică, dr. Monica Trofin, medic specialist cardiolog, dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie intervențională, Sanador.
Dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog, despre căderea părului în cazul celor cu COVID-19: Sunt 3 mecanisme: în primul rând este cel imunologic, aceasta este mai masivă la persoanele care fac forme mai serioase, al doilea este în pierderile de substanțe nutritive în cazul celor de la terapie intensivă, iar al treilea apare la pacienții care au nevoie de tratament cu dexametazonă.
Toată lumea pierde păr, e normal ca o persoană la 40 de ani să aibă jumătate din părul de la 20, asta nu e considerată boală.
Persoanele care au anemii trebuie să-și ajusteze dieta: spanacul, salatele și frunzele verzi, iar dacă lipsa e accentuată să ia suplimente.
Trebuie să bem multe lichide, să consumăm frunze și legume verzi pentru tot complexul de vitamine. De asemenea, există în farmacii loțiuni pentru căderea părului.
Dacă avem dieta corectă și încercăm soluțiile din farmacii, atunci trebuie să mergem la medic specialist.
Nu trebuie să se aplice pe cap uleiuri grase. Tot ce înseamnă grăsime la nivelul scalpului va însemna pierdere de păr.
Dr. Oltjon Cobani, medic primar chirurgie plastică: Procedura PRP este simplă, se face anestezie locală și se injectează în zona în care dorim să facem. E bine să fie repetat de 3 ori la 3-4 săptămâni. E cel mai eficient tratament în acest fel.
Dacă căderea părului e conectată cu o anumită afecțiune, trebuie să rezolve mai întâi acea afecțiune. Căderea părului poate apărea în diverse situații: hormonal, după vârsta de 40 de ani, bolile autoimune. Se fac mai întâi analize pentru a verifica dacă există o boală de fond.
Colesterolul este o moleculă organică care se găsește în mod natural în organism.
Creșterea colesterolului este cauzată de consumul de grăsimi saturate, alimente de tip fast-food.
Există studii care arată o relație între colesterol și bolile cardiace. Dieta de tip mediteraneeană scade incidența bolilor cardiace. Măslinele, uleiul de măsline, peștele, nucile sunt în această dieta mediteraneeană.
Recomandăm un screening al profilului lipidic complet: adică colesterolul și trigliceridele, după vârsta de 20 de ani.
Deși în ultimii ani văd în ambulator care își fac screening ca să vadă dacă se pot apuca în siguranță de sport. Mișcarea e benefică, crește calitatea vieții, recomand mișcarea aerobă. Practicată cu consecvență chiar are efecte benefice.
Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie intervențională, Sanador.
Depunerile de colesterol se produc pe toate vasele din organism. Dacă acest surplus de colesterol este asociat cu diabet, simptomatologia va fi mai evidentă.
Pacienții dacă sesizează agravarea durerii odată cu scăderea efortului trebuie să meargă la medic.
Depunerile de colesterol la membrele inferioare duc la crampa în gamba piciorului. Cu cât amânăm și ne facem ca nu simțim, cu atât lucrurile de agravează.
Prima durere în piept e foarte importantă pentru prezentarea la medic.
Depunerile de colesterol se asociază cu stresul, hipertensiunea, diabetul. Ar fi important de educat copiii și pe noi, adulții, în ceea ce privește un stil de viață sănătos.
Cardiologia intervențională are șansa de a pune diagnosticul, dar și de a trata. Coronarografia e o vizualizare a arterelor coronare. Atunci când găsim îngustări importante, în anumite zone anatomice, atunci apare indicația de rezolvare a acestor stenoze.
Dacă nu sunt îndepărtate aceste plăci, consecințele sunt grave. Atâta timp cât celulele cardiace nu au primit oxigen și glucoză, se va instala insuficiența cardiacă.
Recomandăm pacienților să se prezinte la medic de la primele simptome.