Echipa „Ce se întâmplă, Doctore?” a fost prezentă la ediția de toamnă Baby Boom Show 2023, la Romexpo, unde a aflat informații prețioase despre siguranța copiilor, mai ales atunci când îi transportăm cu mașina. Dr. Alice Dona Mitu, expert în siguranța copiilor, ne-a explicat cum alegem corect scaunul auto al bebelușului, care sunt caracteristicile pe care trebuie să le avem în vedere, dar mai ales cum îl montăm corect.
„Sunt patru criterii de bază de care trebuie să ținem cont. O dată trebuie să fie gândit scaunul ca o hăinuță de copii, adică să fie potrivit vârstei, înălțimii și greutății. Așa cum alegem body-urile uitându-ne la centimetri aferenți măsurii respective, așa alegem și scaunul.
Al doilea criteriu este compatibilitatea cu mașina. Adică în momentul impactului, scaunul să facă corp comun cu autovehiculul, să fie perfect instalat. Cel de-al treilea criteriu este ca scaunul respectiv să aibă un test de impact suplimentar, adică un test care atestă faptul că în momentul producerii unui accident, el chiar va proteja viața copilului și cel de-al patrulea criteriu, în special pentru nou-născuți, este poziția respiratorie a bebelușului”, a explicat Dr. Alice Dona Mitu, expert în siguranța copiilor, pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”
Dr. Alice Dona Mitu ne spune că montarea corectă a scaunului auto este cu spatele către sensul de mers.
„Cea mai sigură modalitate de transport a copiilor, cel puțin în primii 4 ani de viață, dar ideal până la 6-7 ani este cu spatele la sensul de mers. În acest sens, coloana cervicală a copilului și capul nu suferă în momentul unui impact. Iar ca poziție în mașină, cel mai sigur loc este pe bancheta din spate, pe diagonală cu locul șoferului”, a explicat Dr. Alice Dona Mitu.