Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel global. Conforma Organizației Mondiale a Sănătății, în 2020, numărul persoanelor care și-au pierdut viața din cauza cancerului a fost de 10 milioane. Se estimează că, până în 2040, numărul cazurilor de cancer va depăși 30 de milioane.
Cele mai frecvente tipuri de cancere sunt cele de sân, plămâni, colon și prostată. Deși cauzele exacte ale cancerului nu se cunosc, printre factorii de risc putem menționa fumatul, obezitatea, excesul de alcool, sedentarismul și consumul scăzut de legume și fructe. Cu cât cancerul este depistat în stadii incipiente, cu atât șansele de vindecare pe termen lung cresc.
„Cancerul este capacitatea unei anume celule de a se reproduce masiv, agresiv, de a forma o tumoare undeva. Din acea tumoarea, se desprind celule, mai ales pe cale limfatică, pe cale sanguină, prin jurul nervilor sau prin înmuguriri tumorale în afara tumorii de bază. Aceste celule sunt capabile să se răspândească în alte zone din organism.
Acolo, chiar și dacă ajunge o celulă, din cauza faptului că are rată de multiplicare extrem de mare, se poate reproduce tumoarea respectivă în alte părți. Reproducerea tumorilor în alte părți față de locul tumorii de bază duce la metastaze. Și atunci, în funcție de țesutul sau organul la care apare metastaza, aceasta poate să sufoce celulele organului țintă. Dacă ajunge de exemplu în plămâni, tumoarea se poate dezvolta astfel încât să restrângă țesutul pulmonar.
Dacă o celulă ajunge în ficat, tumorile se pot multiplica astfel încât ajung să sugrume existența celulelor hepatice, iar celulele maligne ajung mult mai multe procentual față de celulele hepatice. În felul acesta, scad și chiar anihilează la un moment dat capacitatea ficatului de a funcționa în limite normale. Dacă metastaza ajunge în creier, poate să omoare zone importante din creier și să producă moartea.
În momentul în care apar de exemplu tumorile în colon, în stadii incipiente, nu amenință starea de sănătate. Ne amenință sănătatea doar atunci când produc o complicație locală. Complicațiile locale sunt în mare trei:
Toate acestea reprezintă urgențe chirurgicale, urgențe majore uneori. Atunci când apar, acestea schimbă toată paradigma tratamentului multimodal al cancerului colorectal” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală, Șef Secție Chirurgie Generală la Spitalul Clinic SANADOR.
Emisiunea integrală dedicată cancerului de colon poate fi urmărită aici: