În ediția CSID Live din 19 ianuarie 2024 am discutat cu dr. Andrei Rogoz, medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic SANADOR, despre cum tratăm corect virozele respiratorii, dar și care este diferența dintre gripă și răceală și ce pericole pot ascunde antibioticele administrate după ureche.
Întrebat care sunt simptomele comune pe care cele două le au, dr. Andrei Rogoz, medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat că simptomele similare se regăsesc „În toate, poate gripa, mai notabil decât altele, dar în sensul în care e greu de crezut că o persoană care tușește de o lună și care-ți vine la momentul prezentării cu o trusă cronică are o viroză. Dar de principiu, în debut brusc de simptome respiratorii, care ar consta în dureri în gât, secreții nazale în exces, tuse, congestie nazală plus-minus febră, în sensul în care infecțiile mai severe sunt însoțite de o febră, uneori înaltă, cum e la gripă. Și pe măsură ce evoluează și asta poate să se întâmple în decurs de două-trei zile sau uneori mai lent, tuse sau alte fenomene extra-pulmonare, de la probleme digestive la lucruri mult mai grave, probleme neurologice și alte lucruri care îți pot apărea undeva în decurs de o săptămână-două de la infecția respectivă”.
Ca diferențe, „Să spunem că o gripă ar trebui să aibă tuse neapărat. Alte viroze respiratorii se limitează la secreții nazale”, ne-a explicat dr. Andrei Rogoz, medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic SANADOR.
Urmărește integral emisiunea CSID Live, pe canalul nostru de Youtube.