La ora actuală, peste 11 la sută dintre persoane fac litiază urinară. Apariția calculilor sau pietrelor pe traiectul urinar poate fi prevenită și tratată cu succes dacă este depistată cât mai din timp. Iată ce putem face ca să nu ne îmbolnăvim de litiază urinară!
„În primul rând, noi trebuie să știm dacă avem sau nu litiază urinară. Așa cum putem merge cu mașina la un an sau doi să-i facem verificarea tehnică, nu văd de ce nu ne-am face o ecografie anuală. E și mai ieftină și mai importantă.
O ecografie făcută o dată pe an ar putea fi similară măsurării regulate a tensiunii arteriale. Apoi, trebuie să avem grijă la cura de diureză. Este normal să bem mai multe lichide. Trebuie să bem câte avem nevoie dacă nu avem predispoziție sau chiar litiază.
Pacienții cu litiază trebuie să aibă un lichid vector care să nu lase să precipite ceea ce în mod normal, la persoanele sănătoase, nu precipită.
Deci e nevoie de o cantitate mai mare de urină. Iar pentru aceasta trebuie să avem un aport hidric mai mare. Aportul hidric include cafeaua, ceaiul, apa, supe care trebuie să depășească 2 litri pentru 24 de ore.
Ar trebui să existe o hiperdiureză. De exemplu, putem bea multe lichide, dar le putem pierde prin transpirație. Așadar contează producția de urină care trebuie să fie între 1700 și 2000 de ml.
Deci prevenția principală se poate face ecografic, printr-o investigație care este ieftină, inofensivă, repetabilă, neagresivă și la îndemână. Astfel, putem vedea dacă avem sau nu predispoziție în a dezvolta litiază urinară” ne-a declarat în CSID.RO Live conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie la Spitalul Clinic SANADOR.