Dr. Cristian Mihalea: Neuroradiologia intervențională se ocupă în primul rând, de acum 22 de ani, de tratamentul anevrismelor cerebrale.
Prima intervenție pe care această disciplină a radiologiei intervenționale a realizat-o este embolizarea, închiderea, excluderea din circulația arterială a anevrismului cerebral. Anevrismul cerebral este o hernie, un sac pe vasele intracerebrale care, odată rupt, poate provoca fie decesul în 50 la sută dintre cazuri, fie în celelalte 50 la sută dintre cazuri un tablou neurologic deosebit de sever, care poate evolua de la comă până la deficit minim, dar cu durere de cap foarte mare.
De fapt, ruptura de anevrism înseamnă hemoragie subarahnoidiană care este fatală în proporție mare. Rolul neuroradiologiei intervenționale este de a ajunge la nivelul leziunii pe cale endovasculară, minim invazivă, prin puncția de la nivelul arterei femurale sau a celei radiale. Iar cu ajutorul unor dispozitive, coil-uri, stenturi sau dispozitive saculare, reușim să umplem aceste anevrisme, să le excludem din circulația arterială.
Dr. Cristian Mihalea: O a doua patologi de care se ocupă neuroradiologia intervențională împreună cu colegii din ramura neurochirurgiei o reprezintă malformațiile arteriovenoase. Sunt niște leziuni mai complexe cu care ne naștem. Iar prin tratament minim invaziv, ajungem până la nivelul vaselor care hrănesc acest ghem de artere și vene care este malformat, facem embolizarea prin injectarea unor copolimeri, substanțe care se solidifică la nivelul leziunii vasculare. Sunt ca un fel de lavă, iar odată injectate în această leziune, o închid progresiv.
Dr. Cristian Mihalea: O a treia patologie cu care ne ocupăm și care are o mare importanță pentru că este cam singura patologie care nu poate fi rezolvată neurochirurgical, de către colegii neurochirurgi, prin abord deschis este fistula arteriovenoasă cerebrală. Este o comunicare aberantă între artere și vene care este dobândită. Aceste fistule sunt deosebit de periculaose pentru că pentru că ruptura lor poate provoca la fel o sângerare fatală. Se embolizează după aceeași metodă precum cea a malformațiilor arteriovenoase, adică prin injectarea unui copolimer.
Dr. Cristian Mihalea: A patra patologie deosebit de importantă și care este apanajul neuroradiologiei intervenționale este accidentul vascular cerebral ischemic acut. Este vorba de acei pacienți care dintr-o dată nu mai vorbesc sau nu mai mișcă o mână sau un picior. Aceștia au de fapt un accident vascular cerebral prin ocluderea unui vas. Adică un tromb, fie de la nivelul inimii, fie de la nivelul unei plăci de aterom de la artera carotidă pleacă în circulația intracerebrală, prin torentul circulator.
Trombul este împins până când dimensiune vasului este egală cu dimensiunea trombului și înfundă acel vas. Noi avem la dispoziție cam 6 ore de la debutul simptomelor pentru a desfunda acest vas închis. Este o tehnologie care, generic, se numește trombectomie mecanică și care, începând cu 2015, se oferă ca tratament standard pentru țările din Europa de Vest. În România, am făcut prima procedură de trombectomie mecanică la Timișoara în 2014, împreună cu colegii de acolo. E o procedură care salvează viața, care trebuie făcută în timp util, cât mai repede, ideal, în primele 3,4 ore d ela debutul simptomelor. Studiile arată că se poate merge spre 6, 7 ore, chiar 8 ore.
Întreaga emisiune dedicată bolilor creierului poate fi urmărită aici: