Cataracta afectează la ora actuală zeci de milioane de persoane din întreaga lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cataracta este principala cauză de orbire și apare după vârsta de 40 de ani.
Conform unui studiu recent, 63% dintre românii diagnosticați cu cataractă declară că cel mai mult le lipsește faptul că nu pot urmări programele TV preferate. La fel spun că nu se pot bucura de o piesa de teatru sau de un film. Mai mult de jumătate citesc cu dificultate și 37% au probleme în citirea indicatoarelor rutiere când conduc.
Din fericire, la ora actuală, cataractă se poate vindeca printr-o operație care durează maximum 30 de minute. Aceasta constă în înlocuirea cristalinului natural cu unul artificial. Cea mai recentă inovație o reprezintă cristalinele trifocale.
„Cristalinele standard, care s-au folosit ani de zile, și pe care le numim monofocale, corectau vederea la distanță. Iar pentru celelalte activități, care implică vederea de aproape și pe cea intermediară, trebuia să prescriem ochelari.
Cristalinele artificiale noi, de ultimă generație, ne ajută să corectăm vederea și la distanță și pe cea intermediară. De asemenea, putem corecta și componenta de cilindru. E o particularitate a ochiului, care apare în măsurători. În lipsa acestor cristaline, acest viciu de refracție numit astigmatism ar trebui corectat cu lentile cilindrice.
Deci cristalinele noi ne ajută să permitem pacientului o vedere fără ochelari în aproape toate situațiile” ne-a declarat dr. Adriana Furtună, medic primar oftalmolog în cadrul Spitalul de Oftalmologie Ophtamax din Ploiești.
Mai multe informații despre operația modernă de cataractă și cristalinele artificiale puteți afla din interviul video realizat cu medicul Adriana Furtună!