Guta presupune și schimbarea stilului de viață, ne-a spus Dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR.
În primul rând, pacienții cu gută au nevoie de o dietă specială corespunzătoare care să le scadă aportul de purine. Apoi, mai sunt importante hidratarea și menținerea unei greutăți optime, însă fără diete drastice. Pentru că regimurile drastice pot crește concentrația acidului uric și favorizează precipitarea în țesuturi a uratuluimonosodic și declanșează crize de gută. Nu e indicată nici înfometarea, ci o scădere ponderală controlată, progresivă.
Obezitatea scade rezistența la insulină și în felul acesta scade eliminarea acidului uric. În același timp, o greutate mare pune o presiune mecanică pe articulațiile membrelor inferioare, fapt ce favorizează durerea și inflamația. Pacienții obezi sunt de obicei tot timpul la cură, iar regimurile cu oscilații mari în greutate pot fi factori declanșatori ai unei crize de gută. De asemenea, ei asociază și alte afecțiuni și alte medicmente care pot favoriza apariția gutei.
„Există pacienți care au înțeles că au nevoie să slăbească, dar e nevoie să slăbească sănătos. Însă, este foarte greu ca o persoană să-și schimbe stilul de viață”, spune doamna doctor Claudia Haralambie. Însă guta este una dintre afecțiunile care poate determina schimbarea stilului de viață tocmai pentru că poate deveni invlidantă, în timpul crizei sau în timp dacă se cronicizează.
Sportul poate ajuta menținerea unei greutăți optime, poate ajuta aparatul cardiovascular, poate ajuta mobilitatea și integritatea aparatului locomotor, poate ajuta în mod general.
În ceea ce privește alimentația, e important de știut că poate prezenta un aport mai mare de purine carnea animalului tânăr: pui, miel, vițel și curcanul tânăr.
Un factor de risc important este alcoolismul cronic, dar și cel acut. Iar fumatul este dovedit că favorizează și crește inflamația din organism. De aceea e atât de important să fie evitat.