Dacă te întrebi de ce mâncăm pe fond emoțional, iată o Pastilă de Psihologie în care colega noastră, Bianca Poptean, psiholog ne oferă câteva explicații care ne pot face să înțelegem de ce facem acest lucru.
Există multe teorii care încearcă să explice de ce, atunci când ne confruntăm cu anumite emoții inconfortabile, primul refugiu ne este mâncarea. Iată, mai jos, pe scurt, două explicații pentru mâncatul pe fond emoțional.
În momentul în care trec printr-un eveniment stresant, persoanele care nu au siguranță de sine, nu se simt valoroase și îndeajuns de puternice, au nevoie de un “ajutor exterior” fie că e vorba de ceva dulce, alcool sau nicotină. Unii mănâncă în exces pentru că mâncarea e cel mai la îndemână și astfel obțin o stare de bine și senzația de plăcere. E ca și cum în ei există un gol interior, pe care mâncarea, cel puțin pentru moment reușește să-l umple.
Mai este o teorie conform căreia, din vremuri străvechi, creierul nostru asociază mâncarea cu senzația de siguranță și control a propriei noastre vieți. Ne oferă sentimentul că avem „hățurile” vieții noastre. Pe vremea când oamenii abia ieșiseră din peșteră și erau nomazi, atunci când găseau un loc unde puteau înnopta în siguranță, făceau focul și apoi mâncau. Pentru că acest lucru a devenit un obicei, mâncarea este astfel asociată de creier cu siguranța din momente istorice străvechi, devenind astfel o ancoră puternică atunci cân nu ne simțim în siguranță. Mâncarea ne oferă acea siguranță și stare de bine de care fiecare dintre noi are nevoie.
Așa că, întreabă-te atunci când simți nevoia să mănânci o ciocolată sau, deși ești sătul, ai mai vrea ceva bun, ce-ți lipsește, de fapt? De ce te simți în nesiguranță? Ce anume îți creează acest sentiment. Și, dacă vei fi perseverent în comportamentul de a te observa, vei reuși la un moment dat să poți înlocui acest obicei nesănătos.