Ne e greu să luăm o pauză, din mai multe motive. Colega noastră, Bianca Poptean, psiholog, ne-a enumerat șase dintre motivele din cauza cărora nu ne dăm voie să luăm o pauză, deși specialiștii în neuroștiință și sănătate mintală recomandaă să facem asta pentru echilibrul nostru emoțional.
Să te odihnești, să nu faci nimic? Cum așa, o să te întrebi? Daniel J. Siegel, unul dintre cei mai cunoscuți neurocercetători, spune că “a nu face nimic” este una dintre cele mai importante activități zilnice care ne aduce echilibru mintal. Iată de ce îți este greu să nu faci nimic și să te odihnești:
Crezi că e nevoie să meriți acel timp în care să te odihnești! Este posibil ca în copilărie să ți se fi spus direct sau să auzi mereu în mediul în care ai crescut că odihna înseamnă lene.
Nu te-a învățat nimeni cât de important este să iei o pauză și să-ți odihnești creierul! Probabil că cei din familia ta munceau din răsputeri.
Te-ai învățat să te menții ocupat, pentru a-ți distrage atenția de la suferință sau emoții greu de procesat! A munci fără oprire – a fi workoholic – este un mecanism de disociere de emoții foarte la îndemână.
Crezi că ceilalți te vor judeca dacă te odihnești! Din nou, e posibil să fi văzut în familia ta că oamenii care se odihnesc sunt judecați.
Ai impresia că ceilalți te valorizează doar dacă ai realizări și ești productiv. Ori, asta înseamnă să muncești cât mai mult. A munci fără odihnă poate fi un mecanism prin care vrei să dovedești că meriți, că ești valoros, că și tu contezi.
În copilărie ți s-a spus că doar oamenii leneși nu fac nimic! Revenim la copilărie și la „programele” și „credinele limitative” pe care le absorbim fără să le chestionăm, le luăm ca adevăr absolut!
Ori, e important să înțelegi că pentru a fi productiv sau echilibrat, creierul are nevoie de pauză!