De ce sunt importante analizele care măsoară ureea, creatinina, acidul uric, alături de sumarul de urină și urocultură?

Conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în CSID.RO Live importanța analizelor renale și de urină.

„Analizele de urină sunt deosebit de importante, dar ele trebuie puse într-un context mai larg. Deci pentru mine, investigațiile minime pentru rinichi sunt cele de funcție renală. Acestea înseamnă măsurarea ureei, a creatininei, a acidului uric seric și eventual a clearance-ului de creatinină, sumarul de urină și urocultura ca să vedem ce există în urină și dacă există vreo infecție urinară.

Aceste analize se fac rapid și ne pot orienta către o posibilă afectare a funcției epuratorii renale care în general duce spre două direcții. La un moment dat, o mare parte a populației este dezorientată și nu știe dacă se meargă la urolog sau la nefrolog. Și aș vrea să lămuresc diferența dintre aceste două specialități pentru ca oamenii să știe unde să meargă. Aceste specialități au foarte multe în comun.

Care este diferența între nefrologie și urologie?

În general, nefrologia se ocupă de afecțiunile care sunt non chirurgicale, deci nu au o sancțiune sau un tratament chirurgical. Aceste țin de dismetabolisme, de tulburări ale echilibrului hidric, de glomerulopatii, nefrite. Sunt afecțiunile care sunt produse de carnea rinichiului care funcționează insuficient pentru a produce urină. Aceste afecțiuni se tratează de către nefrolog.

Pe de altă parte, urologia se ocupă de afecțiunile chirurgicale. Litiaza urinară este în grădina urologiei, la fel sunt și cancerele și transplantul renal. De ce spun de transplant? Pentru că insuficiența renală are două sancțiuni terapeutice: pe de o parte, sunt hemodializa și dializa peritoneală, care sunt în responsabilitatea nefrologului. Pe de altă parte, se poate face transplant renal în insuficiența renală. Între aceste două specialități nu există o delimitare clară. Avem o mare parte comună și ideal este ca nefrologul și urologul să se așeze cu pacientul la masă ca să decidă cel mai bine.

Cred că analizele banale, uzuale, simple, ieftine și repetabile sunt deosebit de importante în a ne orienta într-un timp scurt spre ce direcție să mergem, dacă trebuie să mergem spre vreo direcție” ne-a declarat în CSID.RO Live conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Conf. Dr. Marcian Manu - Medic primar urologie
Conferențiar Universitar Doctor - Marcian Manu, medic primar chirurgie urologică, doctor în științe medicale, consideră că urologia este una dintre cele mai complexe specialități, dacă nu chiar cea mai complexă, pentru că îmbină o latură chirurgicală deosebit de vastă, care înseamnă ...
citește mai mult