În ultimii ani, microbiomul uman a devenit un subiect extrem de important pentru sănătate. În organismul uman există o serie de bacterii benefice, care contribuie la menținerea stării noastre de bine. Dacă ne hrănim corect și mâncăm alimente cu fibre, alimente fermentate, legume, fructe, nuci, dacă bem apă, prin toate ne asigurăm un tranzit intestinal bun, o sănătate optimă a probiomului și implicit a întregului organism.
„Acest microbiom definește de fapt genomul tuturor bacteriilor care conviețuiesc în corpul uman. Microbiomul intestinal se referă în special la flora intestinală și mai ales la cea de la nivelul intestinului gros. Termenul acesta de “microbiom” vrea să sugereze în primul rând că tubul digestiv, colonul mai ales, nu este un simplu tub, nu e ca o țeavă.
Sunt mulți oameni care gândesc inginerește: e o țeavă, dacă se înfundă o desfundăm, îi facem o vidanjă, o curățăm. Nu e chiar așa. Deci microbiomul e ca un organism viu, independent unde există o perfectă armonie între populațiile de bacterii din colon. Asta caută să rezolve aceste probiotice care sunt prezente și la farmacii și în reclame și sunt milioane și trilioane de tulpini care fac bine. Unele sunt și pre și probiotice. Toate aceste medicamente caută să suplinească și să ajute să fie cât mai optim acest microbiom.
Alimentația benefică microbiomului este cea pe care trebuie să mâncăm toți. Și trebuie să ne ferim de abuzuri. Din păcate, excesul de dulce și dulcele în general dă dependență, la fel ca drogurile și fumatul. Noi consumăm foarte mult dulce, tinerii se sărbătoresc cu bomboane, prăjituri, vara, e înghețată pe toate drumurile. Iar copiii sunt momiți și hrăniți cu foarte mult dulce, ceea ce nu e bine, e nociv. Alimentele procesate reprezintă o altă parte nocivă, mai ales fast-foodul, preferat mai ales de cei care nu au probleme cu greutatea sau încă nu au probleme cu greutatea” ne-a declarat în materialul video dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR.