Teama de război poate deveni copleșitoare, mai ales acum, cu un război atât de aproape. Diana Stănculeanu, psihoterapeut, ne-a explicat cum ne putem menține echilibrul într-o perioadă atât de solicitantă din punct de vedere emoțional.
Este foarte important să acceptăm că în aceste zile nimeni nu se simte bine și cu toții trăim o stare de alertă mai accentuată sau mai puțin accentuată în funcție de mecanismele de reglare emoțională ale fiecăruia dintre noi. Această stare de alertă este o realitate și nimeni nu poate scăpa de ea. „Dacă cineva vine și spune că trăiește în această perioadă o stare de relaxare, fie avem de-a face cu o stare de negare a realității, fie de o ignorare completă a ceea ce se întâmplă”, spune Diana Stănculeanu.
Noutatea, impredictibilitatea și ambiguitatea sunt caracteristicile oricărui fenomen care ne pune în stare de alertă, care ne activează mecanismele de supraviețuire și de răspuns la o situație de stres, drept pentru care, în mod intuitiv, este important să ne orientăm către ceea ce este familiar în viața noastră, către ceea ce ne aduce o oarecare certitudine, dar și către ceea ce este foarte predictibil. Oricât ar părea de banal, rutinele noastre de zi cu zi pot reprezenta ancore importante. Recomandarea pentru cei care resimt teama de război la un nivel ridicat, este aceea de întoarcere la ceva ce este stabil, predictibil și cunoscut, fie că este vorba de rutine biologice (să luăm masa ca înaine), de rutinele noastre profesionale (să mergem la serviciu ca înainte), copiii să meargă la școală ca înainte, să ne cultivăm micile pasiuni și hobbyuri ca înainte.
În astfel de momente e important să ne agățăm de ce știam să facem și de ce ne vine cel mai ușor să facem, acesta fiind felul nostru de a-i reaminti creierului că suntem, totuși, într-o situație de siguranță.