Războiul din Ucraina apărut după ce abia începeam să ne revenim din pandemie ne-a prins cu garda jos, mai vulnerabili, poate, ca niciodată. Mai ales că un război în care este implicată Rusia ne activează nouă, românilor, frici transgeneraționale și ne duce cu gândul la orori comise în război, regim dictatorial, comunism. Diana Stănculeanu, psihoterapeut, ne-a vorbit despre fricile activate de războiul din Ucraina.
Războiul din Ucraina are un impact semnificativ asupra psihicului nostru, pentru că este un eveniment la care nici unul dintre ni nu s-a așteptat. „Deși războiul a fost o prezență constantă la nivel global, Europa a fost un loc privlegiat, fiind această zonă caracterizată de foarte multă vreme de siguranță, pace și predictibilitate”, spune psihologul Diana Stănculeanu. Ceea ce se întâmplă acum ne lovește de două ori, pentru că este un al doilea eveniment major global cu foarte mulă noutate, impredictibilitate și ambiguitate ce ni se întâmplă. „Într-o stare similară ne-am simțit cu toții acum 2 ani când, realmente, viața noastră s-a schimbat de pe o zi pe alta și nu știam exact ceea ce urmează să se întâmple”, ne-a spus Diana Stănculeanu.
În mod similar ne simțim și în această perioadă, tocmai pentru că războiul, cel puțin pentru generațiile în viață, este un fenomen nou, un fenomen impredictibil. „Pentru că, deși existau niște discții care anunțau cumva războiul în acea regiune, efectiv n-am trezit cu războiul din Ucraina peste noapte și este încă un fenomen caracterizat de multă ambiguitate, pentru că în acest moment imeni nu poate să anticipeze cu claritate ce urmează să se întâmple”, a declarat psihoterapeutul.
Faptul că războiul din Ucraina este un eveniment cu impact de tragedie asupra vieților umane care se întâmplă în proximitatea noastră georgrafică, la câteva sute de kilometri de noi, ne face să ne gândim și mai serios la acest eveniment și, în mod clar, starea noastră de anxietate a crescut.