Teama de război poate fi uneori atât de copleșitoare, încât poate fi ameliorată sau înlăturată cu ajutorul unui psihoterapeut. Diana Stănculeanu, psihoterapeut, ne-a explicat când e nevoie să mergem la un specialist pentru a ne ajuta să ameliorăm teama de război!
În cazul persoanelor care erau „prietene” cu anxietatea dinaintea războiului, această nouă situație grea de viață poate fi picătura care să umple paharul și atunci e posibil să fie nevoie să ajungă la psiholog. Însă, și pentru ceilalți, în cazul în care acest război se prelungește sau situația escaladează în scenarii din ce în ce mai grele, e nevoie să fim atenți la câteva aspecte.
Să fim atenți la rutinele biologice! În czul în care somnul sau felul în care mă alimentez au de suferit, acesta este un prim semn că organismul meu nu se mai poate regla singur. Atunci când vorbim de un somn cu dificultate preuepune că eu mai degrabă am insomnii, decât mă odihnesc, sau am o calitate foarte proastă a somnului – mă trezesc din jumătate în jumătate de oră sau am acele insomnii de răsărit – mă trezesc la 3,4 dimineața și nu mai reușesc să adorm. Sau aș dormi ziua ca un mecansim de a evita realitatea și ceea ce mi se întâmplă. În ceea ce privește alimentația, o dovadă a lipsei autoreglării poate fi ronțăiala continuă sau, din contră, lipsa poftei de mâncare. Și se întâmplă acest lucru tocmai pentru că hrana este atât de strâns legată în creierul nostru primitiv emțional cu starea de siguranță și de protecție. Studiile spun că strămoșii noștri când își așezau vatra tribului, deci considerau că au găsit un loc de siguranță, puneau masa și mâncau, celebrând astfel siguranța. Noi facem același lucru, însă invers. Începem să mâncăm ca să ajungem să ne simțim din nou în siguranță.
Un alt semnal care ne-ar putea îngrijora ține de lipsa noastră de energie pentru acele lucruri care înainte îmi făceau plăcere.