Tulburările de anxietate s-au multiplicat în timpul pandemiei. În cabinet, tot mai mulți pacienți au acuzat simptomele anxietății, ne-a povestit într-una dintre emisiunile Ce se întâmplă doctore Live, Diana Stănculeanu, psihoterapeut.
„Dacă există o clasă de suferințe emoționale pe care pandemia afectat-o în cea mai mare măsură, aceasta este anxietatea”, ne-a spus Diana Stănculeanu, psihoterapeut. Persoanele care aveau deja tulburări de anxietate înainte de pandemie, în timpul acesteia fie au avut decompensări ulterioare: adică fie o recădere, fie pierderea echilibrului emoțional pentru care s-a luptat mult înainte, fie o exacerbare a unora dintre îngrijorările sau simptomele emoționale pe care oamenii le-au trăit înainte de perioada aceasta pandemică. Mai ales în cazul familiilor cu situații speciale raportat la pandemie în care existau persoane vulnerabile sau copii pentru care nu găsim întotdeauna cele mai bune soluții astfel încât să împăcăm rolul de elev și mersul la școală, dar și starea lor de siguranță și starea lor de sănătate. În aceste familii, persoanele care se confruntau anterior cu tulburările de anxietate, au prezentat o intensificare a afecțiunii.
„Am mai observat în cazul persoanelor cu nivel sever de anxietate care, din pricina diferitelor reguli sau caracteristici ale nivelului pandemic, s-au izolat social de restul membrilor familiei sau de comunitatea profesională sau de prieteni”, mai spus Diana Stănculeanu psihoterapeut. La multe dintre aceste persoane a apărut și cea mai puternică dintre comorbiditățile anxietății, depresia. Din păcate cele două tulburări emoționale sunt foarte bune prietene între ele. Studiile spun foarte clar că dintr-o sută de oameni care suferă de tulburare de anxietate va apărea la un moment dat și un episod depresiv anexat.
Așadar, psihoterapeutul mărturisește că din aceste două zone: tulburările de anxietate și tulburările depresive au fost cel mai des întâlnite în cabinet și, mai ales, intensificate și acutizate în această perioadă de pandemie.