Dieta carnivoră este unul dintre trendurile promovate pe rețelele sociale. De altfel, mesele care abundă în preparate din carne sunt și preferatele multor români, mai ales în sezonul rece.
Dieta carnivoră presupune consumul aproape exclusiv de carne, pește, ouă și lactate. Aceasta în detrimentul legumelor, cerealelor și leguminoaselor.
Adepții acestei diete invocă faptul că plantele sunt crescute intensiv, din soiuri modificate genetic, pe soluri stropite din belșug cu chimicale.
În plus, ei spun că dieta pe bază de carne este soluția pentru a ține glicemia sub control. Se știe că responsabili pentru fluctuațiile mari de glicemie și îmbolnăvirea metabolismului sunt carbohidrații cu absorbție rapidă. Aceștia se găsesc în zahăr, cereale, leguminoase și tuberculi.
Susținătorii dietei pe baza de carne spun că omenirea a evoluat consumând în primul rând carne de vânat și pește. De asemenea, ei pun pe seama excesului de cereale și zahăr cazurile tot mai multe de obezitate.
Însă dieta carnivoră nu este susținută de cercetări riguroase. Exista doar mărturii ale celor care o țin, care spun că au slăbit, că au o gândire mai clară și că își controlează cu succes afecțiunile autoimune.
Există însă și efecte adverse precum halitoza, durerea de cap, constipația și deshidratarea. Deși dieta carnivoră ar putea funcționa, principiul de bază al menținerii greutății rămâne respectarea unui număr optim de calorii, care să nu fie mai mare decât suma arderilor prin metabolismul bazal și mișcare.
De altfel, orice dietă ținută pe termen lung ar trebui să aibă aprobarea unui medic nutriționist. Pentru informații de nutriție, vă așteptăm și pe canalele noastre de youtube, insta și tik tok!