Așa cum bacteriile bune din intestin influențează starea de spirit, așa și stresul influențează microbiomul. Dr. Anca Hâncu, nutriționist, ne-a explicat cum funcționează microbiomul.
Microbiomul are un rol extrem de important în imunitate. anihilează toxine și sintetizează vitamine și aminoacizi. Pe scurt, așa cum microbiomul poate influența starea noastră, așa și două ore de stres, de exemplu, distrug bacteriile bune din inestin. Dr. Anca Hâncu explică faptul că mecanismul nu este chiar atât de simplu, dar acesta este principiul. Există un sistem extraordinar de complex între toate celulele și, în momentul în care apare un stres există descărcări de neurotransmițători care vor trimite semnale și spre această lume intestinală, pentru că e o lume întreagă care freamătă acolo. Din acest motiv vor apărea și acolo tulburări, dezechilibre. În momentul în care aceste dezechilibre se cronicizează, există legături cu unumite tipuri de patologii ce pot apărea: sindrom de colon iritabil și tulburări ale bacteriilor bune din intestin, dar și diabetul zaharat de tip doi are legătură cu microbiomul. Oamenii de știință studiază foarte intens aceste tulburări.
Modelarea bacteriilor bune din intestin se realizează prin tratamente cu probiotice sau prin transplant de microbiom fecal în condiții sterile. Noul microbiom influențează crearea noului microbiom. Acestea au potențial chiar de vindecare chiar și pentru patologii. Însă soluția cea mai simplă este cea mai la îndemână este să avem grijă de alimentația noastră zilnică, să fim atenți să facem exerciții și să avem un somn de calitate.
Se știe deja că folosirea antibioticelor „omoară” bacteriile bune din intestin, de aceea ar trebui să folosim cu atenție și doar la recomandarea medicului tratamentele cu antibiotice. Mai mult, este nevoie să avem grijă la procesele inflamatorii care se dezvoltă în organism, mai ales dacă avem dietă vestică ( cu multe grăsimi, proteine) sau dieta low-carb (tot o fietă dezechilibrată).