Din nefericire, glaucomul poate duce la orbire. De aceea medicii tratează această afecțiune cu maximă seriozitate. Alături de noi, în studio, a fost medicul oftalmolog Andrei Filip care ne-a explicat ce este glaucomul, cum se diagnostichează și care sunt formele de tratament.
Această afecțiune oculară poate apărea la orice vârstă, fiind, însă, mai frecvent la persoanele ce trec de vârsta de 40 de ani. În plus, la persoanele care au un istoric familial care conține cazuri de glaucom, riscul de apariție este mai frecvent. Este important de știut, a menționat medicul oftalmolog Andrei Filip, că glaucomul este o boală progresivă care durează toată viața, pentru care nu există încă un tratament care să o poată vindeca. Însă, spune medicul, cu un tratament corect, vederea poate fi păstrată. În cazul în care tratamentul medicamentos nu dă rezultate, este recomandată operația de glaucom.
Prin administrarea tratamentului se dorește prezervarea funcției vizuale, dar și a calitățții vieții pacientului. Tratamentul trebuie individualizat în funcție de stadiul bolii, cât de sever este afectat nervului, dar și ce vârstă are pacientul atunci când este diagnosticat.
Tensiunea intraoculară crescută este cel mai mare risc în cazul glaucomului, de aceea, scopul tratamentului este scăderea valorii acesteia prin atingerea „presiunii intraoculare țintă” (acea valoare a PIO la care boala nu mai avanseaăa sau modificările sunt minime). În plus, explică medicul Andrei Filip, atunci când se stabilește tratamentul, trebuie avută în vedere și îmbunătățirea microcirculației la nivelul nervului optic și neuroprotecția lui.
Alegerea celui mai adecvat tratament pentru fiecare pacient depinde de tipul de glaucom sau de stadiul de evoluție al bolii.