Ştiaţi că aşa cum ne afectează pielea, soarele ne afectează şi vederea? L-am invitat alături de noi în platoul Ce se întâmplă doctore pe medicul oftalmolog Andrei Filip sa ne explice despre efectele nocive ale soarelui pentru vedere.
În afara deteriorării pielii ( hiperpigmentare, îmbătrânirea prematură a pielii, cancer de piele), soarele poate afecta şi vederea. Expunerea ochilor la razele UV fără să fie protejaţi de ochelari de soare poate duce la afectarea retinei, cataractă, degenerare maculară sau alte afecţiuni ce pot fi destul de grave. Oftalmologul Andrei Filip a explicat de ce apar aceste afecţiuni, ce se întâmplă efectiv în interiorul ochiului atunci când acesta este expus la soare fără protecţie. Este important de ştiut că această afectare nu se produce instant, ci prin efect cumulativ. Practic, putem spune că efectele nocive asupra vederii se “adună” în timp. Adică una este să fim la mare într-o zi caniculară fără ochelari de soare şi alta este să fim toamna într-o zi înnorată într-un oraş. Expunerea prelungită la soare poate duce şi la afecţiunea numită “ochiul celui care face surf” ce poate pune probleme pe termen lung.
Pentru a bloca razele UV şi, implicit, efectele nedorite ale soarelui, este imperios necesară purtarea unor ochelari de soare cu lentile de calitate care filtrează razele nocive şi protejează vederea. Este important să alegem branduri de calitate şi care au experienţă în lentilele de ochelari cu factor de protecţie ridicat. Ochelarii de soare cumpăraţi de la tarabe sau din benzinării nu sunt întotdeauna alegerea corectă. De aceea, este important să ne edificăm asupra provenienţei şi a producătorului lentilei şi să cercetăm cu atenţie certificatul de garanţie al ochelarilor/lentilei. Medicul Andrei Filip recomandă să ne cumpărăm ce ochelari dorim şi să le înlocuim lentilele cu lentile de calitate fabricate de producători cu experienţă.