Pe lângă pacienții care s-au îmbolnăvit de COVID 19, pandemia a afectat și situația bolnavilor cu diverse afecțiuni cronice sau care au trecut prin urgențe medicale precum accidentul vascular cerebral.
Accidentul vascular cerebral ischemic reprezintă blocarea unui vas important de sânge de la nivelul creierului, situație medicală care impune intervenția de urgență.
Dacă pacienții nu ajung rapid la medic, aceștia riscă sechele grave și chiar decesul.
Semnele unui posibil accident vascular cerebral sunt grupate de medici în protocolul FAST: F este de la fața căzută si asimetrică, A de la amorțirea bratelor și picioarelor, S de la stâlcirea sau sacadarea vorbirii, iar T vine de la timp, pentru că aceste semne impun apelul rapid la 112.
Medicii pot interveni cu succes prin medicație sau prin metode din radiologia intervențională pentru a debloca vasul de sânge. Metodele intervenționale se aplică după efectuarea unui examen computer tomograf.
Medicii insistă asupra prezentării rapide la camera de gardă sau a apelării serviciului de urgențe 112 pentru că orice moment înseamnă moartea unui număr mare de neuroni.
În perioada pandemiei, numărul persoanelor care s-au adresat serviciilor de urgență din cauza unui accident vascular cerebral a scăzut, însă numărul mai mic de pacienți nu înseamnă reducerea incidenței, ci doar amânarea vizitei la medic din cauza COVID 19.
La ora actuală, medicii sfătuiesc pacienții să nu amâne vizita la specialist. Pacienții vor fi tratați pentru accidentul vascular cerebral până la rezultatul testului COVID 19, urmând ca după rezultat, echipele medicale să decidă cum procedează în continuare în privința spitalizării pacientului.
Pe 29 octombrie, este Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, iar medicii atrag atenția și cu această ocazie asupra factorilor de risc pentru accidentul vascular cerebral precum fumatul, diabetul, hipertensiunea și alte boli cardiace.
În interviul video, dr. Bogdan Dorobăț, medic primar radiologie intervențională, explică situația pacienților cu accident vascular cerebral din România în timpul pandemiei.