„Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente cancere care apar în România. Cancerul colorectal se luptă pentru locul 2 sau 3 din totalitatea cancerelor. Este foarte frecvent. Dintre toate cancerele, cancerul colorectal este cel mai bine tratabil. Dacă se îndeplinesc niște condiții, dintre toate cancerele, procentele de cancere colorectale vindecabile prin tratament sunt cele mai mari.
Clasic, se credea că un cancer apare preferențial la vârstnici și că situațiile în care apare la persoane de sub 60 de ani sunt rare.
Acum, observăm că aceste cancere colorectale apar din ce în ce mai mult și la persoane cu vârsta sub 60 de ani. Există o mențiune specială a persoanelor sub 50 de ani, chiar fără istoric familial sau fără factori de risc familiali de apariție a cancerului.
Există cancere colorectale chiar și la persoane sub 30 de ani. Faptul că apar forme foarte agresive decurge din aceea că tumorile maligne nu sunt toate de același fel. Există grade de diferențiere a celulei canceroase și cu cât celula este mai diferențiată, adică mai tânără, cu atât este mai agresivă. Dezvoltarea este mai agresivă pentru că are capacitate de multiplicare și de răspândire mult mai mare decât o celulă matură” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală, Șef Secție Chirurgie Generală la Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în chirurgie robotică, chirurgie laparoscopică și managementul serviciilor medicale.
Pentru a depista la timp un cancer colorectal și a-l trata cu succes, pacienții trebuie să fie atenți la simptome precum tulburările de tranzit intestinal, balonarea, prezența sângelui în fecale, scăderea inexplicabilă în greutate, oboseala accentuată și durerea abdominală persistentă. Toate acestea trebuie semnalate medicului.
Emisiunea integrală dedicată cancerului colorectal poate fi urmărită aici: