Consultul anual al prostatei poate ajuta la depistarea cancerului de prostată în fază incipientă, ne-a spus Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic urolog, la una dintre emisiunile Ce se întâmplă doctore Live. Ori această depistare precoce este sinonimă cu evoluția favorabilă a acelui cancer.
În cancerul de prostată, odată cu introducerea PSA-ului la începutul anilor ’90, s-a putut depista cancerul în faze incipiente. Până atunci, doar prin tușeul rectal, adică un examen clinic normal, nu se poate simți un nodul prostatic. Doar analizele multi parametrice pot depista noduli de mici dimensiuni, chiar și acele lexziuni de câțiva milimetri. Un cancer diagnosticat în primul stadiu va avea o evoluție favorabilă față de unul diagnosticat în faze avansate, local avansate, atunci când cancerul depășește capsula prostatei sau există deja o diseminare în celulele ganglionare.
Consultul anual al prostatei se impune obligatoriu după vârsta de 50 de ani, tocmai pentru că de la această vârstă cancerul de prostată poate evolua către stadii mai avansate ce pot fi mai greu stopate și oprite din evoluție. Trebuie ținut cont de factorii de risc și nu se poate spune că un pacient, chiar dacă respectă o dietă echilibrată sau are grijă de sănătatea sa, poate scăpa de acest diagnostic. Așadar, spune medicul urolog Bogdan Pârlițeanu, e important ca bărbații să meargă la acest consult anual periodic, mai ales după vârsta de 50 de ani. Iar dacă apar simptome legate de prostată, este indicat ca pacientul să treacă peste sentimentele de teamă sau rușine și să meargă la medic, să nu fie delăsător. Până la urmă este vorba de sănătatea și viața acelei persoane.
Un astfel de consult anual al prostatei poate salva la propriu viața acelui pacient, pentru că astfel se poate depista cancerul de prostată într-o fază incipientă când, se poate aplica un tratament ce poate duce la o evoluție favorabilă a bolii.