Cancerul de prostată poate fi prevenit sau descoperit într-o fază incipientă, și, deci, tratabilă, dacă bărbații merg din timp la medicul urolog. Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic urolog, ne-a descris pe scurt, într-una dintre emisiunile CSID.RO Live care sunt pașii prevenției în cazul cancerului de prostată.
Este important ca bărbații să înțeleagă care este importanța prevenției în cazul acestui tip de cancer și să meargă fie la medicul de familie, fie direct la un medic urolog pentru a verifica sănătatea prostatei și a descoperi, din timp, dacă e cazul, un astfel de cancer.
Atunci când vorbim de prevenție în cazul cancerului de prostată, vorbim de o evaluare cel puțin anuală la medicul urolog. În unele cazuri și medicul de familie poate recomanda niște investigații pentru detectarea cancerului de prostată. Acel test PSA poate fi recomandat și de medicul de familie care, în urma rezultatelor, poate recomanda pacientului să consulte un urolog. În plus, medicul urolog mai poate recomanda ecografia de aparat urinar care poate diagnostica unele stadii avansate sau precoce de cancer de prostată.
Se recomandă ca bărbații care ajung la vârsta de 50 de ani să meargă la medicul urolog. După ce trec de această vârstă e indicat să facă anual un consult de specialitate și să-și verifice prostata. Oricum, la primul consult i se explică pacientului că, începând cu această vârstă e important să vină în fiecare an, să-și facă anumite investigații. De multe ori, cancerul de prostată ar putea fi asimptomatic, de aceea Dr. Bogdan Pârlițeanu spune că un pacient nu trebuie să aștepte simptomele. E nevoie ca bărbații să facă un examen clinic, pentru că prin tușeu rectal se poate identifica un nodul sau prin dozarea celor doi antigeni specifici utili în cancerul de prostată, dar și analizele imagistice de tip rezonanță magnetică. Prin aceste metode se poate depista cancerul de prostată.