Dr. Cezar: de cât somn avem cu adevărat nevoie

Am stat de vorbă cu Dr. Cezar despre cât de importante sunt somnul și odihna pentru sănătate.

Somnul și odihna sunt extrem de importante pentru funcționarea organismului uman. Deși nu se știe exact cât putem supraviețui fără somn, recordul înregistrat este de 264 de ore, adică de 11 zile consecutive. Însă deja după 3, 4 nopți nedormite, se pot instala halucinațiile. Pe lângă aceste efecte, pot apărea iritabilitatea, tulburările cognitive, paranoia și psihoza. Chiar și după 24 de ore fără somn, pot apărea efecte precum afectarea mecanismului decizional, tulburările de memorie, alterarea percepției, tulburări de vedere, tremor și tensiuni musculare.

Somnul are o mulțime de funcții importante, asigurând buna funcționare a sistemului nervos, a inimii și a metabolismului. De asemenea, somnul susține creșterea și dezvoltarea la copii și adolescenți, dar și învățarea și funcționarea memoriei de lungă durată. De-a lungul timpului, numeroase studii au vizat corelațiile dintre lipsa somnului și riscul crescut pentru anumite afecțiunu. Astfel, persoanele care nu dorm suficient sau nu au un somn de calitate au un risc crescut de boală coronariană, infarct, hipertensiune, obezitate, rezistență la insulină, sindrom metabolic, tulburări de concentrare și de memorie.

Despre somn și importanța sa pentru organism am stat de vorbă în interviul video cu medicul influencer Dr. Cezar. Iată ce ne-a declarat: „După zile sau perioade mai intense, avem nevoie de o refacere mai îndelungată. Persoanele care au stres emoțional, psihologic, emoții negative, conflicte, agresiune, evenimente de care nu sunt conștiente că le afectează sănătatea au nevoie de o perioadă mai mare de odihnă.

Tot acest surmenaj produce în organism mai multe substanțe, printre care și adenozina. Adenozina este o substanță care măsoară nivelul de oboseală. Cu cât mai avem mai multă adenozină acumulată, cu atât avem nevoie de o perioadă mai lungă de refacere.

În schimb, dacă suntem mai liniștiți, mai zen, medităm, ne plimbăm și nu răsturnăm munții, nu mai avem de aceeași durată de odihnă. Pentru că surmenajul și uzura sunt mai mici. Somnul de 8 ore e doar o medie calculată. Așa că depinde de la o zi la alta. Că sunt 7 sau 9 ore, acest lucru e variabil în funcție de ceea ce am făcut anterior în ziua respectivă” ne-a declarat Dr. Cezar.

Mai multe informații despre somn și despre cum ne putem menține starea de sănătate pe termen lung puteți afla din interviul realizat cu Dr. Cezar!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Cezar Amititeloaie - Medic specialist cardiolog
Dr. Cezar Amititeloaie este absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”, Iași (2006), medic specialist cardiolog (2015), antreprenor, pasionat de nutriție, sport și psihologie și fondator al clubului de sănătate și sport Vivertine Iași. Anii de formare i-a petrecut ...
citește mai mult
De ce apar amorțelile?
De ce apar amorțelile?